Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u službenom posjetu Finskoj

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u službenom posjetu Finskoj

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek boravila je u službenom posjetu Finskoj na konferenciji „Kreativne transformacije – kultura za demokratsku i održivu Europu“ (Creative Transformations – Culture for Democratic and Sustainable Europe) koja je održana Helsinkiju u utorak, 9. srpnja 2019. godine. 

Finska ministrica znanosti i kulture Annika Saarikko te povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics otvorili su konferenciju, prvu u okviru finskoga predsjedanja Vijećem EU.

Na početku konferencije ministrica Obuljen Koržinek održala je uvodni govor na temu Kultura za održivu Europu u kojemu je istaknula važnost kulturnih i kreativnih industrija koju je prepoznala i Europska unija, a koja novim Programom za kulturu naglašava njihove potencijale. Ističe se njihov pozitivan utjecaj na društvenu koheziju i poboljšanje kvalitete života kroz sudjelovanje u kulturi, mobilnost umjetnika i kulturnu baštinu, zatim ekonomski rast i jačanje internacionalnih odnosa, a posebice činjenica da kulturni i kreativni sektori doprinose oko 4,2 % BDP-u Europske unije.

„Europska komisija snažno je posvećena promociji kulture i rješavanju poteškoća s kojima se suočavaju sudionici u kulturi, a to su nedostatna financijska sredstva, administrativne poteškoće, socijalna zaštita mobilnih radnika te opći nedostatak svijesti o kulturi kao neizostavnom dijelu života“, rekla je ministrica te dodala kako je za njihovo rješavanje potrebna individualna afirmacija zemalja članica EU. Ministrica je nadalje istaknula kako treba poticati gradove i lokalnu zajednicu na stvaranje uvjeta za rast i razvoj kulture i njezinih beneficija koje u konačnici doprinose ekonomskom i socijalnom razvoju.

Ministrica je istaknula glavne projekte i programe u kulturi Europske unije te njihov pozitivan utjecaj na razvoj kulturnih i kreativnih industrija, na edukaciju i kulturnu diplomaciju čime se direktno pridonosi europskom društvu i njegovoj koheziji, ali i ekonomiji. Kreativni sektori i kulturna baština doprinose europskom osjećaju identiteta, prepoznavanju zajedničkih vrijednosti i povijesti.



„Potrebno je ujediniti snage u promociji kulture i njezine neprocjenjivo važne uloge u premošćivanju podjela i različitosti između zajednica i zemalja, za dobrobit zajedničke europske baštine koja nas povezuje i obvezuje da ju njegujemo“, naglasila je ministrica.

Govoreći o hrvatskim primjerima, ministrica je izdvojila aktivnu uključenost Hrvatske u program Kreativna Europa te projekte Europskog socijalnog fonda, zatim povećanje nacionalnih izdvajanja za kulturu. „Na nacionalnoj razini, Ministarstvo kulture angažirano je oko teme pravnih instrumenata vezanih uz poreze, radi na novim zakonskim regulacijama koje bi omogućile jednostavnije i efikasnije financiranje u skladu sa suvremenim potrebama u kulturi i potrebama umjetnika“, rekla je ministrica.

Napomenula je kako će Hrvatska preuzeti predsjedanje Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine, u istoj godini kada će Grad Rijeka biti Europska prijestolnica kulture te istaknula to kao odličnu priliku za ohrabrivanje otvorenog dijaloga između poslovnog i kreativnog sektora te traženja novih načina za financiranje kulture.

Na koncu se ministrica dotaknula i aktualne teme – borbe protiv dezinformacija te naglasila kako je u današnjem vremenu digitalnih tehnologija i društvenih platformi medijska pismenost ključna vještina zbog čega društvu treba osigurati edukaciju te poticati razvoj kritičkog i kreativnog mišljenja. Istaknula je i potrebu za pronalaskom novih metoda koje bi svim građanima osigurale slobodno i sigurno okruženje.

Konferencija je organizirana u nekoliko sesija te panel diskusije na teme: Kultura, demokracija i održivost, Vrijednosti, prosvjećivanje, kreativnost te povećanje ljudskog kapitala kroz kulturu, edukaciju i suradnju, Od smjernica prema konkretnim akcijama: kreativne transformacije. 

Ministrica Nina Obuljen Koržinek tijekom boravka u Helsinkiju susrela se s finskom ministricom Annikom Saarikko, a tom su prilikom razgovarale o daljnjem razvoju kulturne suradnje između dviju zemalja. Ministrice su iskazale obostrano zadovoljstvo bilateralnom suradnjom, a poseban naglasak susreta bio je na uspostavljenoj suradnji između PRES timova u okviru „trio“ predsjedanja.
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.