Ožujsko uručilo vozilo Javnoj ustanovi Priroda na Cresu

Ožujsko uručilo vozilo Javnoj ustanovi Priroda na Cresu

Ožujsko pivo je u sklopu nedavno završene kampanje „Zaštićene zakonom“ u Centru za posjetitelje i oporavilištu za bjeloglave supove Beli na Cresu uručilo vozilo Javnoj ustanovi Priroda. Riječ je o ustanovi koja brine o zaštiti bjeloglavih supova na području Kvarnera, a novo vozilo pomoći će njenim djelatnicima i volonterima u lakšem prikupljanju i transportu hrane kako za supove na hranilištu, tako i za one na oporavku.

Donacija je uručena u sklopu programa obilježavanja Međunarodnog dana strvinara, koji se danas i sutra obilježava u Centru za posjetitelje i oporavilištu za bjeloglave supove Beli na Cresu, Zoološkom vrtu grada Zagreba te na riječkom Korzu.

„Jako smo sretni što smo napokon dobilo svoje prvo vozilo. Ono će nam omogućiti iskorak u brizi za bjeloglave supove, posebice jer je u prirodi sve manje hrane za njih. Zato na Cresu imamo posebno hranilište, a vozilo će nam omogućiti lakše prikupljanje i dostavu hrane. Hvala cijelom timu Ožujskog na cijeloj inicijativi i realizaciji“, kazala je Irena Jurić, ravnateljica Javne ustanove Priroda koja upravlja Centrom za posjetitelje i oporavilištem za bjeloglave supove Beli na Cresu.

Hrvatska spada među rijetke zemlje u ovom dijelu Europe u kojima još uvijek živi bjeloglavi sup, jedan od najvećih strvinara među pticama na svijetu. Hrvatska populacija gnijezdi se još jedino na otocima sjevernog Jadrana, a kako bi ta ugrožena životinjska vrsta opstala u našim krajevima, ulažu se veliki napori. Uručenjem vozila svoj doprinos njihovoj zaštiti dalo je i Ožujsko pivo.

„Bjeloglavi sup jedna je od četiri životinjske vrste uključene u kampanju „Zaštićene zakonom“ koja je nedavno uspješno privedena kraju. Uz pomoć naših potrošača prikupili smo čak 650.000 kuna za pomoć risu, vuku, dupinu i bjeloglavom supu. Zahvalio bih se dragim kolegama iz Javne ustanove Priroda na velikom trudu koji ulažu za pomoć ovim veličanstvenim životinjama, kao i na divnoj suradnji u proteklih par mjeseci. Nadam se da će ova naša donacija barem malo pomoći na tom putu i olakšati svakodnevicu“, istaknuo je Zlatko Novaković, senior brand manager Zagrebačke pivovare za Ožujsko pivo.

Osim Javnoj ustanovi Priroda, prikupljena sredstva donirat će se i zagrebačkom Zoološkom vrtu, Udruzi BIOM te Institutu za istraživanje i zaštitu mora Plavi svijet. U Zoološkom vrtu Zagreb sredstva će iskoristiti za uređenje nove nastambe za vukove. Udruzi BIOM donirat će se sredstva za nabavu 30 fotozamki, kao i alata za DNK analizu s ciljem doprinosa saznanjima o risu na područjima gdje se do sada nije istraživao, dok će Institut Plavi svijet donirana sredstva iskoristiti za renovaciju stana za istraživače dupina na Velom Lošinju.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.