Horvat: Želimo Volkswagen u Hrvatskoj

Horvat: Želimo Volkswagen u Hrvatskoj

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat,  gostujući u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada", izjavio je kako želi investiciju Volkswagena u Hrvatsku - "reda veličine 1,6 milijardi eura u Hrvatskoj".

- Pripremili smo infrastrukturu i želimo takvog diva u Hrvatskoj, ali u ovom trenutku razgovarati o VW-u je preuranjeno. Dobijem li priliku u neposrednom razgovoru ponuditi uvjete koje Hrvatska može pružiti jednoj takvoj investiciji, to ću učiniti, rekao je. Ne očekuje razgovore njemačke kancelarke Angele Merkel i premijera Andreja Plenkovića na tu temu, budući da je VW privatna kompanija.

U pogledu Đuro Đaković grupe istaknuo je da su u toj grupi tri ključna gospodarska subjekta od kojih je jedan u velikim problemima i bez perspektive dok za dva ima budućnosti, a jedan od njih su Specijalna vozila. Ta tvrtka po njegovim riječima mora na tržištu osigurati 93 posto zauzetosti svojih kapaciteta, dok država osigurava sedam posto kroz narudžbe poslova potrebnih za oružane snage. Problem vidi u tome je što su neki ugovori potpisani, a  nisu realizirani.

- Tražimo kako država može uskočiti da bi se ta tri ugovora završila i roba isporučila, a potom bi se kroz naplatu posla barem dio kredita mogao vratiti, rekao je Horvat. Izvijestio je da je razgovarao s nekoliko tvrtki iz Austrije i Njemačke koji dio onoga što naručuju pri kompletiranju svog proizvoda mogu odraditi u Đuri Đakoviću. Naglasio je da se kroz rekonstrukciju uprave priprema mogućnost državne intervencije i osiguranja likvidnosti do ispunjavanja obveza iz ugovora. Do kraja godine najavio je plan izlaska Đure Đakovića iz krize.

Horvat: Zahtjevi prosvjetnih sindikata su neprihvatljivi

- Kako se državni proračun bude punio, na adekvatan način, rastom tih prihoda potkrijepit će se i rast plaća učitelja. U Vladi trenutačno, zahtjevi učitelja koji se iz dana u dan nekako modificiraju, neprihvatljivi su. Ono što su ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović i premijer Andrej Plenković "stavili na stol" konsenzusna je odluka Vlade RH, pa i same ministrice obrazovanja i znanosti Blaženke Divjak, kazao je Horvat u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".

Horvat je kazao kako smatra da je potrebno napraviti analizu koeficijenata prosvjetnih djelatnika. Na upit urednika i voditelja Ivice Ružičića o izjavi ministrice Divjak o tome da se dogodila "igra moći", Horvat navodi "da se ne bi na takav način osvrtao na problem koji je realan i stvaran". 

- Razgovori traju, a ministar Aladrović u razgovorima jasno daje perspektivu povećanja osnovice, a i koeficijenata nakon njihove rekonstrukcije. Neprihvatljivo je kumulativno povećanje za koje bez obzira što smo odustali od smanjenja PDV-a u ovome trenutku nema realnih prihoda da bismo prihvatili takve zahtjeve sindikalnih čelnika. Siguran sam da bismo za to morali u novo zaduživanje, izjavio je Horvat.

Dodao je da je ministrica Divjak dosad reagirala pozitivno na sve Vladine zahtjeve i prezentacije te se "nije protivila ničemu". Napominje da će ona svoje izjave pojasniti sama. Istaknuo je i da će premijer porazgovarati s ministricom  Divjak.  Na pitanje hoće li izlazak sindikata na ulicu štetiti HDZ-u, u kontekstu današnjeg održavanja kongresa EPP-a, Horvat je kazao da će u tom slučaju u Europu biti poslana loša slika.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/560121/horvat-zahtjevi-sindikata-su-neprihvatljivi

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.