Na predstojećoj Skupštini glasat će se o važnim odlukama vezanim uz prijenos Mercatora

Na predstojećoj Skupštini glasat će se o važnim odlukama vezanim uz prijenos Mercatora

Na Skupštini imatelja depozitarnih potvrda Fortenova grupe koja je sazvana za petak, 12. ožujka 2021. godine, dioničari će glasati o nekoliko odluka važnih za konsolidaciju poslovanja Fortenova grupe, najvećeg privatnog poslodavca u Hrvatskoj i nekoliko zemalja regije te jedne od najvećih privatnih kompanija južne i jugoistočne Europe.

Ključne odluke koje će se naći pred dioničarima odnose se na prijenos dionica Poslovnog sistema Mercator s Agrokora na Fortenova grupu i njima će, ukoliko budu izglasane, Fortenova grupa dobiti odobrenje za proširenje postojećeg financijskog aranžmana s HPS Partners i VTB bankom u iznosu do najviše 390 milijuna eura, koje bi se koristilo za kreditiranje Mercatora od strane Fortenova grupe u svrhu refinanciranja Mercatorovog duga prema bankama.

Ujedno, dioničari će odlučivati i o zamjeni dionica koje Sberbank ima u Mercatoru za udjele u Fortenova grupi. Ukoliko zamjena dionica bude odobrena, na Fortenova grupu će se prenijeti 18,53% dionica Mercatora koje su u vlasništvu Sberbanka.

Istodobno, tom bi zamjenom udio Sberbanka u vlasništvu Fortenova grupe narastao na 44 posto. Izglasavanjem i realizacijom ovih odluka, a po dobivanju odobrenja regulatora za koncentraciju Mercatora i Fortenova grupe na tržištu Srbije, bile bi ostvarene sve preostale ključne pretpostavke za skori prijenos dionica Poslovnog sistema Mercator na Fortenova grupu.

Uz odluke vezane uz Mercator, dioničari će odlučivati i o ojačavanju Upravnog odbora Fortenova grupe u koji će, ukoliko prijedlog bude prihvaćen i izglasan, ući tri nova neizvršna člana – Roman Goltsov, Daniel Gusev i Damir Spudić, kao stručnjaci s velikim međunarodnim iskustvom koji bi svojim kvalitetama, znanjem i stručnošću mogli značajno doprinijeti ostvarenju poslovnih ciljeva Fortenova grupe. Istodobno s izglasavanjem novih članova Upravnog odbora na snagu bi stupila i ostavka koju je na poziciju neizvršnog člana Upravnog odbora podnio Miodrag Borojević.

„Zahvaljujemo gospodinu Borojeviću na doprinosu u radu Upravnog odbora koji je dao u protekle dvije godine te mu želimo uspjeh u nastavku poslovne karijere“, izjavio je Maksim Poletaev, predsjednik Upravnog odbora Fortenova grupe. S izglasavanjem odluke o izboru novih članova Upravnog odbora, Miodrag Borojević bi prestao biti član Upravnog odbora te bi ujedno prestale i njegove obveze u organima upravljanja u pojedinim društvima Fortenova grupe.

„Pred nama je vrlo važna skupština, jer će na njoj dioničari glasati o odlukama koje su iz nekoliko aspekata značajne za naše poslovanje. Prije svega, prihvaćanjem predloženih odluka vezanih uz Mercator ispunit će se zadnji preostali elementi Nagodbe vjerovnika Agrokora. Osobno, posebno me veseli što će se time i formalno zaključiti sve obveze koje proizlaze iz nagodbe i to točno tri godine nakon što sam u složenim okolnostima prihvatio izazov upravljanja postupkom izvanredne uprave Agrokora. Izglasavanjem i provedbom odluka Skupštine bit će konsolidirano vlasništvo unutar Grupe, novim financiranjem konsolidirat ćemo i kreditiranje, a time i ostvariti sve preduvjete za konsolidaciju maloprodaje na razini cijele regije i jačanje naše pozicije u toj djelatnosti. Ukoliko dioničari idući petak izglasaju predložene odluke, prijenos dionica Mercatora, ćemo vjerujem zaključiti do kraja ovog mjeseca“, izjavio je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.