Cromaris nastavlja s rastom proizvodnje i izvoza

Cromaris nastavlja s rastom proizvodnje i izvoza

Cromaris, vodeći hrvatski i šesti proizvođač brancina i orade u svijetu, najbrže je rastuća tvrtka te predvodnik u kvaliteti i inovativnosti proizvoda u industriji mediteranske ribe.

Proteklu je 2020. godinu obilježila kriza izazvana koronavirusom, koja je pak prouzročila logističke izazove u distribuciji svježe i prerađene ribe te pad HORECA kanala na ključnim tržištima. To je zahtijevalo brzu prilagodbu u prodajnom portfelju, te organizaciji proizvodnje i distribucije, navodi se u priopćenju kompanije.

U takvim okolnostima, prema prvim nerevidiranim izvješćima, Cromaris je u 2020. godini ostvario prodaju od 10.376 tona ekvivalenta svježe ribe, što je za devet posto više u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem. Na izvoznim tržištima ostvaren je količinski rast od 17 posto.

Tvrtka na inozemnim tržištima ostvaruje 84 posto prodanih količina i 86 posto prihoda od prodaje. Prihodi od diferenciranih proizvoda, prije svega svježe očišćene i pakirane ribe - fileta brancina, orade i hame, porasli su za 16 posto. Diferencirani proizvodi trenutno čine 48 posto udjela u prihodima od prodaje, što je u skladu s Cromarisovom strategijom razlikovnosti u odnosu na konkurenciju. Zabilježen je i rast prosječnih cijena od dva posto. Prihodi od prodaje u 2020. godini iznose 512 milijuna kuna i osam posto su veći od prošlogodišnjih. U 2020. godini proizvođač ribe ostvario je neto dobit u iznosu od 9,2 milijuna kuna.

Rast je nastavljen i u prva dva mjeseca 2021. Prodano je 1.379 tona i ostvaren količinski rast od 16 posto, odnosno rast prihoda od 18 posto, u usporedbi s istim lanjskim razdobljem, koje, podsjetimo, nije bilo pod utjecajem koronakrize, dok je ove godine i dalje HORECA kanal zatvoren na svim ključnim tržištima. Rasli su i tržišni udjeli, prije svega na talijanskom tržištu. Nastavak pozitivnog trenda tvrtka očekuje očekuje i u sljedećim mjesecima.

Cromaris nastavlja i s inovacijama, pa je tržištu prije nekoliko tjedana ponudio uzgojenog gofa. Nakon orade, brancina i hame ovo je još jedna vrsta kvalitetne, nutricionistički vrijedne i gastronomski iznimno cijenjene ribe.

Iako je glavnina namijenjena izvozu, gof je u ponudi i u Cromarisovim ribarnicama u Hrvatskoj. Za početak, godišnje se na ribarnice planira plasirati 50 do 100 tona.

Od sljedećega tjedna, tvrtka će svojim potrošačima nuditi i uzgojenog zubaca, čiji je eksperimentalni uzgoj u Cromarisu započeo još 2011. godine. U kompaniji očekuju da će obje proizvodne inovacije privući potrošače, ali i dobiti najviša svjetska priznanja za kvalitetu i okus proizvoda koje imaju i sve ostale njihove uzgojne vrste 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.