Grupa Mercator ponovno zaokružuje prvo tromjesečje s dobiti

Grupa Mercator ponovno zaokružuje prvo tromjesečje s dobiti

Sukladno Pravilima i propisima Ljubljanske burze d.d i mjerodavnim zakonima, tvrtka Poslovni sistem Mercator d.d. Ljubljana ovim putem obavještava dioničare i javnost o sljedećeim novostima.

U prvom tromjesečju 2021. godine, normalizirani EBITDA Grupe Mercator porastao je za 7,4% što znači da je dosegao 47,3 milijuna eura za to razdoblje. Grupa je prvo tromjesečje završila s neto dobiti od 3,1 milijuna eura, što je porast od 183,9% u odnosu na ekvivalentno razdoblje prethodne godine.

Time je u prvom tromjesečju ove godine potvrdila svoju jasnu strategiju razvoja te uspješnost unatoč svim ograničenjima uslijed epidemije COVID-19. Prihod od maloprodaje, osnovne djelatnosti Mercatora, u prvom je tromjesečju veći za čak 8,9% u odnosu na isto razdoblje 2019. godine (godina koja je prethodila pandemiji koronavirusa).

"Pozitivni trendovi rezultat su uspješnog provođenja naše poslovne strategije i svih inicijativa koje su dovele do postizanja naših poslovnih ciljeva. Posljednjih godina uspjeli smo obnoviti 60% naše maloprodajne mreže i uložili smo puno u naše usluge, cijene i personalizirane ponude. Rast našeg tržišnog udjela rezultat je tih napora. Uz uspješne rezultate u smislu EBITDA-e i neto dobiti, Mercator Grupa je također dodatno smanjila svoju financijsku polugu, jer je smanjen neto financijski dug 5,5% u odnosu na godinu prije. Također smo nastavili s planiranim ulaganjima u prvom tromjesečju, što će i dalje osiguravati uspješan razvoj Grupe ", naglasio je Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Mercatora.

Utjecaj epidemije COVID-19 nastavio se i tijekom prvog tromjesečja 2021. godine. Grupa Mercator i sve njezine tvrtke uspješno su se prilagodile svim mjerama koje su vlade poduzele na svim značajnim tržištima poslovanja Grupe.

Tijekom prilagodbe, Grupa je nastavila slijediti svoje ključne odgovornosti - osiguranje sigurnosti za zaposlenike i kupce, odgovornost za opskrbni lanac - a poslovni rezultati ukazuju na to da je Grupa uspješno ispunila svoju odgovornost za nesmetano i učinkovito poslovanje. Uspješni rezultati svakako su i rezultat napora i motivacije zaposlenike koji u svoj rad ulažu puno znanja, iskustva i truda. U razdoblju krize Mercator Grupa je također odgovorno pružala sigurnost posla, ne samo u tvrtki, već i duž lanca opskrbe.

Prihod od prodaje i najma Grupe Mercator iznosio je 507,8 milijuna eura, što je pad od 4,3%. U istom razdoblju prošle godine rast prihoda bio je izuzetno visok zbog prvog vala epidemije COVID-19 (ukupni rast prihoda od 10,8% i rast prihoda od prometa od 14,1%), dok je dio smanjenja prihoda posljedica mjera koje su usvojile vlade u regiji s ciljem suzbijanja epidemije 2021. godine (zatvaranje poslova tehničke robe široke potrošnje M Tehnika, zatvaranje škola, restorana, smještajne industrije) rezultirajući padom Mercatorovih veleprodajnih prihoda. Za usporedbu - prihodi od maloprodaje, tj. prihodi od osnovne djelatnosti Grupe, povećali su se za čak 8,9% u ovom razdoblju u odnosu na 2019. godinu.

Grupa Mercator nastavila je s planiranim aktivnostima kao što je izgradnja novog logističko-distribucijskog centra u Ljubljani, proširenje poslovne mreže i monetizacija nekretnina. Tako je Nadzorni odbor odobrio ključne uvjete prodaje i povrata u zakup pet komercijalnih objekata Mercatora (zemljište s postojećim nefunkcionalnim objektima) i 22 postojeća komercijalna objekta te je time odobrio projekt izgradnje novih komercijalnih objekata koji će imaju pozitivan učinak na razinu duga, a posebno pridonose povećanju udjela maloprodajnih površina u Sloveniji.

Krajem prvog tromjesečja 2021. odvijale su se ključne aktivnosti vezano uz integraciju Mercatora u Fortenova grupu. Tako je krajem ožujka tvrtka Sberbank prenijela 1.123.803 dionice ili 18,53% ukupnog temeljnog kapitala Mercatora iz tvrtke Sberbank u tvrtku Fortenova Group TopCo.

Početkom ožujka 2021. godine, Nadzorni odbor Mercatora odobrio je financijski aranžman s grupom Fortenova za restrukturiranje financijskih obveza Mercatora koje dospijevaju u lipnju 2021.

Tako je zadovoljen i posljednji ključni preduvjet za prijenos udjela Mercatora iz Agrokora u Grupu Fortenova.
Krajem ožujka 2021. godine Mercator je s bankom VTB Europe potpisao izmijenjeni i dopunjeni sporazum o dospijeću prioritetnog duga od 80 milijuna eura.

Ovaj je amandman obuhvatio tromjesečno produljenje roka otplate kako bi se omogućio stabilan okvir za dovršetak sporazuma o refinanciranju duga na široj razini Grupe. Izmjena je također omogućila okvir za produljenje dospijeća do rujna 2021. i za dodatnih 20 milijuna eura postojećeg prioritetnog duga.
Dakle, ispunjeni su svi uvjeti za prelazak Grupe Mercator u Fortenova grupu, što bi Mercatoru osiguralo stabilnog i financijski uspješnog vlasnika koji će osigurati daljnji uspješan razvoj Grupe Mercator.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.