Podravka sudjelovala na gospodarskom forumu Kalinjingradska oblast – Hrvatska, perspektive suradnje

PODRAVKA KALINJINGRAD

Podravka sudjelovala na gospodarskom forumu Kalinjingradska oblast – Hrvatska, perspektive suradnje Podravka podržala inicijativu HGK „Sport povezuje biznis“ i projekt „Glazba uz sport“ pod nazivom „Biseri hrvatsko-ruske klasične glazbe“ U sklopu inicijative Hrvatske gospodarske komore „Sport povezuje biznis“ od 14. do 16. lipnja u Kalinjingradu u Rusiji, održan je Gospodarski forum Kaljiningradska oblast – Hrvatska, perspektive suradnje, na kojem su sudjelovali i predstavnici Podravke. Podravka, jedna od vodećih prehrambenih kompanija u jugoistočnoj, srednjoj i istočnoj Europi, već više od 50 godina uspješno posluje na tržištu Ruske Federacije.

 

Pozitivni trendovi u poslovanju nastavljaju se, a posljedica su dogovora ostvarenih prilikom poslovnih susreta poput ovog. Podravka u Rusiji već godinama ostvaruje stabilan udio na tržištu u kategoriji univerzalnih začina u iznosu od 13 posto koji planira povećati na 19 posto do 2022. godine. Na dobrim temeljima koji su izgrađeni s Vegetom, čije je crveno-bijelo pakiranje i bilo posebno dizajnirano za ovo tržište, Podravka planira razvijati i ostale kategorije proizvoda i ostvarivati rast u njihovim segmentima. U narednom razdoblju fokus će tako biti na proizvodima od rajčice i tjesteninama, dok se planira porast udjela na tržištu u segmentu juha iz vrećice i specijalnim začinima. „Zadovoljni smo što već više od 50 godina uspješno poslujemo na ruskom tržištu. Imamo jasnu strategiju za povećanje tržišnih udjela u svim kategorijama proizvoda s kojima smo prisutni na ovako velikom i zahtjevnom tržištu i ostvarivanje rasta u njihovim segmentima, ali i za razvijanje novih. Susreti s predstavnicima ruskih kompanija, poput ovog, prilika su za učvršćivanje poslovnih odnosa i bolje povezivanje s ruskim gospodarstvenicima“, istaknuo je Marin Pucar, predsjednik Uprave.

Tržište Ruske federacije ima vrlo velike potencijale za daljnji razvoj Podravkinog poslovanja, a inicijative poput ove pod nazivom „Sport povezuje biznis“ tome dodatno pozitivno doprinose. Nakon održanih sastanaka između brojnih hrvatskih i ruskih kompanija, Podravkini promotori kulinarstva su za sve okupljene pripremili prigodan ručak koji su zamislili kao prezentaciju specijaliteta hrvatske kuhinje te priliku za isprobavanje hrvatskih okusa i proizvoda koji tek trebaju osvojiti ruske. Tako su između ostalog mogli probati specijalitete inspirirane Mediteranom poput: foccacie s maslinama i mediteranskim biljem, savitka od pršuta i skute na matovilcu, hobotnice na salatu, Istarske maneštre, rižota s kozicama, tjestenina sa tartufima, brudeta od jadranskih lignji sa grahom i ječmom s palentom, pilećeg filea u korici mediteranskog bilja s glaziranim povrćem na maslacu, filea ribe na žaru s blitvom i krumpirom te Dalmatinsku pašticada s njokima. Hrvatska gospodarska komora pokrenula je inicijativu „Sport povezuje biznis“ s ciljem unapređenja gospodarskih odnosa i suradnje između Rusije i Hrvatske.

 

Prije krize vrijednost razmjene Hrvatske i Rusije dosezala je 3,4 milijarde dolara, a tek je u 2017. godini postignuta stabilizacija koja je predstavljala približavanje prijašnjim vrijednostima. Svjesni da su kultura i sport najsnažniji ambasadori svoje zemlje u svijetu, Podravka je također podržala projekt „Glazba uz sport“ pod nazivom „Biseri hrvatsko-ruske klasične glazbe“. Glazbeno društvo P. I. Čajkovski iz Dugopolja je uz Simfonijski orkestar iz Kaljiningrada i uz hrvatske izvođače Martinu Zadro, sopranisticu, Biljanu Kovač, kontraaltisticu, Domagoja Dorotić, tenor, Sašu Čano, bas-bariton i Vedranu Kovač, pijanisticu, održalo koncert u kaljiningradskoj Katedrali. Uz kulturnu manifestaciju i sportski događaj dobiva jednu novu, značajniju dimenziju te se na poseban način i u posebnoj prilici glazba i sport nadopunjuju.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.