Dan polja pšenice - Podravka planira otkupiti 40.000 tona pšenice

DAN POLJA PŠENICE
Podravka je i ove godine obilježila početak žetve pšenice organizacijom stručnog skupa „Dan polja pšenice“ na kojem su se okupili znanstvenici, stručnjaci i lokalni proizvođači pšenice i razmijenili znanja i iskustva.Sukladno svojim planovima o povećanju otkupa pšenice, Podravka aktivno radi na unapređenju suradnje s kooperantima i domaćim OPG-ovima kako bi u predviđenom roku do 2022. godine ostvarila udio od 100 posto domaće sirovine u gotovim proizvodima.

Direktor sektora Poljoprivreda Zdravko Dimač, predstavio je okupljenima Strateške pravce razvoja poljoprivredne proizvodnje za potrebe Podravke te pritom istaknuo: „Mi u Podravki sustavno radimo na unapređenju naše proizvodnje, suradnje s našim dosadašnjim kooperantima te proširenju suradnje i na nove kooperante i proizvođače. Hrvatska poljoprivreda ima izniman potencijal, ali se tim potencijalom treba kvalitetno upravljati. Zato i organiziramo ovakve skupove kako bismo znanja naših stručnjaka unutar Podravke prenijeli i na naše kooperante i proizvođače koji nam onda u konačnici isporučuju sirovine baš onakve kakve trebaju biti za daljnju preradu u Podravki i proizvodnju gotovih Podravkinih proizvoda. Pratimo kapacitete tržišta, zahtjeve naših potrošača te sukladno tome planiramo našu proizvodnju i otkup pšenice. Ove godine planiramo otkupiti 40.000 tona pšenice od čega će 10.000 tona pšenice biti za potrebe naše tvrtke Žito Ljubljana.“ 

Cijena otkupa pšenice još nije formirana, ali Podravka proizvođačima nudi dodatne pogodnosti koje se isplaćuju uz definiranu tržišnu cijenu. Dodaci iznose 0,03 kn/kg za ugovorenu proizvodnju, 0,01 kn/kg za predano više od 100 tona, 0,02 kn/kg za predano više od 200 tona, 0,03 kn/kg za predano više od 300 tona, 0,04 kn/kg za predano više od 500 tona. Udaljenim proizvođačima Podravka participira i u dijelu transportnih troškova.

Mr.sc. Svjetlana Matotan iz sektora Poljoprivreda govorila je o prinosima i kvaliteti aktualnog sortimenta pšenice, dok je Zlatko Đelekovčan direktor Nabave primarnih sirovina predstavio organizaciju otkupa ovogodišnjeg roda pšenice u Podravki. Stručno predavanje završilo je prezentacijom oplemenjivačkih programa na pšenici koju su održali predstavnici sjemenskih kuća.  Nakon stručnog dijela obišlo se pokusno polje na kojem je ove godine zasijano 48 sorti pšenice iz 9 oplemenjivačkih programa.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.