Održana prva radionica za uvođenje mehanizma ranog otkrivanja krize kod malih i srednjih poduzeća u Republici Hrvatskoj

Održana prva radionica za uvođenje mehanizma ranog otkrivanja krize kod malih i srednjih poduzeća u Republici Hrvatskoj

Mehanizam ranog upozoravanja je sustav pružanja savjeta i podrške malim i srednjim poduzećima u teškoćama, kojim upravlja odgovorna organizacija ili mreža. Ovaj mehanizam je temeljem Projekta Early Warning Europe (EWE) sufinanciran iz programa COSME Europske unije koji ima za cilj pomoći malim i srednjim poduzećima u teškoćama. Temeljem ovog mehanizma poduzećima se pruža besplatna, nepristrana i povjerljiva pomoć u cilju osiguravanja potrebnih promjena kako bi se izbjegao stečaj te poduzeća izvela na pravi put prema rastu, ali i promjene opće percepcije stečaja te stvaranja viša rastućih malih i srednjih poduzeća. Na razini EU mehanizmi su uspostavljeni u Italiji, Španjolskoj, Poljskoj i Grčkoj te je u razdoblju od 2017.- 2019. godine kroz ovaj mehanizam obuhvaćeno više od 2500 malih i srednjih poduzeća.

Vijeće EU je 6. lipnja 2019. godine donijelo Direktivu o okvirima za preventivno restrukturiranje, pružanju druge prilike i mjerama za povećanje učinkovitosti postupaka koji se odnose na restrukturiranje, insolventnost i otpust duga sukladno kojoj se između ostalog propisuje da su države članice dužne osigurati poduzetnicima pristup alatima za rano upozoravanje koji mogu otkriti teškoće u poslovanju i pomoći im u restrukturiranju u ranoj fazi.

Hrvatska je uz Finsku, Litvu i Sloveniju, u takozvanom „drugom valu“, uključena u Projekt Early Warning.

Slijedom navedenog, u prostorijama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, 3. srpnja 2019. godine održana je prva radionica za uspostavu mehanizma ranog upozoravanja. Na radionici su uz predstavnike Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta sudjelovali stručnjaci iz Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca, Ministarstva pravosuđa, Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG BICRO), Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva financija, Porezne uprave, FINA-e, Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) i Hrvatske udruge banaka.

Pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac pozdravila je sve prisutne naglasivši da su mala i srednja poduzeća nositelji ekonomskog razvoja s udjelom 99.7% u hrvatskom gospodarstvu te je stoga potrebno osigurati im odgovarajuću potporu od strane kreatora politika koje imaju utjecaj na njihov rast i razvoj, a za ona mala i srednja poduzeća koja su se našla u krizi kroz adekvatan mehanizam omogućiti da krizu kojoj su se našli pretvore u rast.

Hrvatskoj će u procesu uspostave mehanizma na raspolaganju biti mentorska organizacija iz Danske kao Europska mreža za rano upozoravanje i potporu poduzećima.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.