Huawei predstavio novi operativni sustav - HarmonyOS

Huawei predstavio novi operativni sustav - HarmonyOS

Na Huaweijevoj konferenciji za razvojne programere, Huawei je predstavio HarmonyOS – novi operativni sustav temeljen na mikrokernelima dizajniran za pružanje kohezivnog korisničkog iskustva na svim uređajima i u svim uvjetima.

Richard Yu, izvršni direktor Huawei Consumer Business Group, objasnio je razmišljanja kompanije koja stoje iza razvoja ovog novog OS-a. „Ulazimo u doba u kojem ljudi očekuju cjelovito inteligentno iskustvo na svim uređajima i u svim okruženjima. Da bismo to podržali, smatrali smo da je važno imati operativni sustav s poboljšanim mogućnostima na više platformi. Trebao nam je OS koji podržava sve uvjete, a koji se može koristiti u širokom rasponu uređaja i platformi i koji može zadovoljiti potražnju potrošača za niskom latencijom i velikom sigurnošću.“

„To su bili naši ciljevi za HarmonyOS“, nastavio je. „HarmonyOS se potpuno razlikuje od Androida i iOS-a. Radi se o OS-u koji se temelji na mikrokernelu, a koji omogućuje besprijekorno iskustvo u svim uvjetima. Ima pouzdanu i sigurnu arhitekturu te podržava komunikaciju na svim uređajima. Aplikacije razvijte jednom, a zatim ih fleksibilno implementirate na različitim uređajima.„

Tradicionalno, novi operativni sustavi puštaju se zajedno s novim vrstama uređaja. Već prije 10 godina, Huawei je zamislio budućnost u kojoj će se inteligencija neprimjetno integrirati sa svim aspektima našeg života te je kompanija započela istraživanje kako će pružiti to iskustvo koje će prijeći granice fizičkog prostora i obuhvaćati različite hardvere i platforme.

HarmonyOS je praktičan, kompaktan operativni sustav snažne funkcionalnosti, a prvo će se koristiti za pametne uređaje poput pametnih satova, pametnih ekrana, sustava u vozilu i pametnih zvučnika.

 

Razvojni plan i razvoj ekosustava

 

Na konferenciji Huawei je također najavio evolucijski plan za HarmonyOS i njegovu jezgru. HarmonyOS 1.0 prvi će put biti predstavljen na proizvodima s pametnim zaslonima koji bi trebali biti predstavljeni krajem ove godine. Tijekom sljedeće tri godine, HarmonyOS će biti optimiziran i postepeno usvojen u širokom rasponu pametnih uređaja, uključujući nosive uređaje, HUAWEI Vision i popratna oprema za vaš automobil.

Uspjeh HarmonyOS ovisit će o dinamičnom ekosustavu aplikacija i programera. Kako bi potaknuo šire prihvaćanje, Huawei će objaviti HarmonyOS kao platformu otvorenog koda širom svijeta. Huawei će također uspostaviti zajednicu otvorenog koda kako bi podržao dublju suradnju s programerima.

Kina ima snažan ekosustav aplikacija i ogromnu bazu korisnika. Krećući se naprijed, Huawei će na kineskom tržištu postaviti temelje HarmonyOS-a, a zatim će ga proširiti dalje na globalni ekosustav. Fokusirajući se na pružanje nove i jedinstvene vrijednosti, Huawei će otvoriti i dijeliti svoje temeljne mogućnosti u područjima kao što su povezivanje, kamere i AI.  Blisko će surađivati ​​s partnerima iz ekosustava na pružanju aplikacija i usluga koje potrošačima osiguravaju najbolje moguće iskustvo i donose novi život industriji.

„Vjerujemo da će HarmonyOS revitalizirati industriju i obogatiti ekosustav“, rekao je Richard Yu. „Naš cilj je ljudima pružiti zaista zanimljiv i raznolik doživljaj. Želimo pozvati programere iz cijelog svijeta da nam se pridruže dok gradimo ovaj novi ekosustav. Zajedno ćemo za potrošače osigurati inteligentno iskustvo u svim uvjetima.“

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.