Oblizeki Božice Brkan:Juha se prima duha i kad je gotova u tri minute

oblizeki

Jesam se nešto napisala o juhama svih fela, na Oblizekima imate i juhu od krumpira, i juhu od štrukla i juhu od luka i nove krem juhe neobičnih kombinacija poput mrkve i đumbira ili češnjaka i opet ću, odmah sada! Pod svježim sam dojmom poslije tjedana neizlaženja i liječenja toplim tekućinama. Dozlogrdili mi čajevi, volim juhe svakojake, i rado ih i jedem i pijem. Kad kuhamo domaću juhu, obično kuhamo lončinu mesno-povrtne (svadbena je peradsko-goveđa, a moja je iz šećernih razloga uglavnom pileća) s narančastom i žutom mrkvom, korijenom i(li) cimom celera i peršina, strukom poriluka, glavicom luka, pokojim listom kelja, kupusa itd. Narežu li se svi sastojci sitno, juha je gusta, variva, a kuha li se sve cijelo, procijedi se (povrće vam može biti krasan prilog!) bistra juha – već mi je dosadila i kontinentalna obična i mediteranska s malo rajčice! – koja se može porcionirati i zamrznuti, a u koju se može ukuhati prema ukusu: rezanci, kašica, žličnjaci, riža, cvjetići cvjetače… ili se na stol posluže hrskavci, kockice kruha ili kapanci. Poštujem što se, prema istraživanjima, kod nas domaća više preferira od kupovne juhe.

Krem juha od špinata i sira i krem juha od bundeve Fini-mini (Fotografija Božica Brkan /Oblizeki)

Ali, da bih svako malo imala vruću svježu juhu bez prigrijanja, skrenula sam na Fini-Mini. Otkako su potkraj pedesetih, jedva da sam prohodala, startale juhe iz vrećice za litru vode, pet minuta kuhanja i 3-4 tanjura, doživljavala sam ih kao pripomoć u vremenima siromašnim novcem i vremenom. Ove male doživjela sam kao praškasto umiljavanje mlađoj publici, osobito poslovnjacima, samotnjacima i sebičnjacima kojima dostaje, možda i kao jedina stvarna toplina u životu – šalica juhe. Ako je se sjete. Žive uglavnom na sendvičima, hamburgerima, pizzi i uopće krutoj hrani bez dovoljno vlakana i vitamina, bez dovoljno tekućine, na jestvinama koje nisu, kako se to sada govori, na žlicu.

Domaća juha od buče (Fotografija Božica Brkan /Oblizeki)

Bilo je to i prije pošasti svega to go pa, osim kave i salatice, imamo i juha to go. Kamo da se mogla birati dostava, čak i juhe! Ignorirala sam ih, iako nas je juha iz vrećice i pevcova i kravičina i proljetna i pariška krijepila i  spašavala kao studente, a itekako dobro i sad dođu krem od gljiva ili od rajčice. No male juhice u našu su kuhinju stigle kao ispomoć i mogu ih samo preporučiti, jer svatko u obitelji može piti ili jesti svoju juhu. Gotove su učas, više štednju vremena nitko i ne spominje, prije štednju hrane koja se ne baca, jer su više za pauzu, s malo vruće vode, ne treba ih ni kuhati. Ne znam zašto točno, ali često mijenjam bistre s tjesteninom – povrtna, goveđa ili pileća te krem juha od bundevekrem juha od špinata i sira, krem juha od gljiva i krem juha od rajčice s mozzarellom.

U ponudi različite juhe iz vrećice (Fotografija Božica Brkan /Oblizeki)

Starinska, prava domaća, s rezancima (Fotografija Božica Brkan /Oblizeki)

Juha se prima duha! Prisjetila sam se domaće podravske uzrečice iz vremena kad sam za Podravku prije dva-tri desetljeća istraživala povijest juhe dugu i više od osam tisućljeća. Prisjetila sam se i juhe iz limene konzerve u vrijeme poljskih nestašica. Prisjećam se i temeljaca odnosno juhe u kocki i juhe-srčeka. Prisjećam se i kako mi je na Festivala Fra-Ma-Fu u Virovitici u rujnu 2017. Iva Zlatar, nekadašnja moja studentica na komunikologiji Hrvatskih studija, a tada urednica u stručnom časopisu Bar (za koji sam pisala i kolumnu!), dok smo šetali nekom od slatinskih ulica rekla: Sjećate se, profesorice, kako ste nam pisanje vijesti objašnjavali na pečenju jajeta? Morala sam se sjetiti, kao i da su mi varijante bile na oko i omlet, jer mi je svježiji ostao primjer s kuhanjem – juhe iz vrećice! Na postupak kao strip: 1, 2, 3, 4 i 5 kao novinarski 5W (who, what, when, where, why te how…)

Za tri minute iz vrećice: krem juhe od gljiva i od rajčice (Fotografija Božica Brkan /Oblizeki)

Dakle, želite li napisati dobru novinsku vijest tko-što-kada-gdje-zašto-kako ili se poželite utopliti juhom, kako tvrde bez kuhanjabez dodanih pojačivača okusa, bez konzervansa…, držite se upute ne preskačući korake:

  1. Sadržaj vrećice istresite u šalicu.

  2. Dodajte 200 ml kipuće vode.

  3. Promiješajte i ostavite stajati 3 minute.

Objavljeno 20. siječnja 2020.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.