Chefovi i njihovi recepti: Cannelloni od mariniranog krastavca punjeni hummusom (recept Mate Đuzela, šefa kuhinje hotela Pax u Splitu)

mate đuzel

"Hummus neizostavan je u gastronomiji Egipta, Turske, Sirije, Libanona, Grčke i Izraela, a sve je više obožavan i u zapadnom svijetu, pa ne čudi da Svjetski dan hummusa od 2012. godine u svibnju obilježavaju milijuni ljubitelja ovog drevnog specijaliteta u 40-ak zemalja svijeta. Ne morate ga sami raditi, možete ga potražiti gotovog u trgovinama kao i tahini, kao što se nude oni od koprivničke tvrtke Sana delikatese, pa isprobati ove recepte naših kuhara kojima možete iznenaditi goste u svom objektu ili ukućane." – istaknuli su iz ŠKMER-a.Kreacije s hummusom, između ostalih, osmislili su nagrađivani chef Damir Tomaš iz makarskog hotela Meteor, Ante Rubić, šef kuhinje trogirske konobe Era, Mate Đuzel koji vodi kuhinju splitskog hotela Pax, Karlo Fantini, splitski kuhar poznat po raviolama s grbom Hajduka, a, dakako, i sam Bremec. Osim šefova kuhinja, uključile su se vrsne kuharice Maša Zeleni i Dubrovčanka Antonija Dovranić, pa i članovi udruge koji nisu profesionalci, poput Jagode Nikolić, polaznice ŠKMER-ovih radionica za amatere i volonterke u brojnim humanitarnim akcijama.

Cannelloni od mariniranog krastavca punjeni hummusom (recept Mate Đuzela, šefa kuhinje hotela Pax u Splitu)

Sastojci za 4 osobe:

600 g slanutka

20 g tahini paste

sok pola limuna

1 dl ekstra djevičanskog maslinovog ulja

2 krastavca

250 ml suncokretovog ulja

250 ml soja mlijeka

10 g paste češnjaka

100 g sjemenki buče

2 ml bučinog ulja

4 komada bijelog tosta

svježi kopar

poljsko ili suho cvijeće

morska sol

crni papar

PRIPREMA:

Kuhajte slanutak oko sat vremena. Pustite ga da se ohladi, pa mu dodajte tahini pastu, sok limuna, maslinovo ulje, sol i papar. Sve skupa dobro sameljite u blenderu u finu glatku smjesu. Krastavac narežite na trakice, te ga marinirajte u soku limuna i maslinova ulja dvije minute. Zatim oblikujte krastavac u pravokutni oblik, a na njega stavite hummus te smotajte u roladu.

Sjemenke buče tostirajte na suhoj tavi pri laganoj vatri uz stalno miješanje 5 minuta. Zatim ih usitnite u blenderu, lagano posolite i obogatite bučinim uljem. Tostirane sjemenke stavite na tanjur za posluživanje u pravokutni oblik, a na njih prethodno napravljeni cannelloni od krastavca i hummusa. Od ulja, soja mlijeka, soli i češnjak paste napravite emulziju štapnim mikserom. Pa tako dobivenu kremu od češnjaka formirajte u male žličnjake te ih stavite na roladu. Tostu odstranite koru, pa ga valjkom stanjite na 2 mm. Okruglim kalupom formirajte krug u tostu te ga pecite u pećnici ugrijanoj na 220ºC oko 5 minuta. Tost poslužite uz cannellone, a prilikom posluživanja jelo ukrasite svježim koprom ili poljskim cvijećem. Možete ukrasiti i suhim cvijećem.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.