Postoje li nove mogućnosti terapije COVID-19?

Postoje li nove mogućnosti terapije  COVID-19?

Povijest medicine zasićena je primjerima lijekova koji su djelovali u laboratoriju, ali nisu djelovali na živo ljudsko tijelo ili su zapravo bili štetni. Predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije dr. Tedros pozvao je pojedince i zemlje da se suzdrže od upotrebe terapija koje se nisu pokazale učinkovitim u liječenju COVID-19.

Istražuje se mogućnost korištenja rekonvalescentne krvne plazme kao potencijalnog lijeka za bolesnike zaražene COVID-19. Naime, pacijenti koji su se oporavili od COVID-19 u krvi imaju antitijela koja mogu biti učinkovita protiv infekcije. Ta protutijela u krvnoj plazmi mogu se davati pacijentima COVID-19 kako bi stimulirali imunološki sustav domaćina u njegovom vlastitom odgovoru. Klonirana antitijela kod oporavljenih bolesnika sa COVID-19 pokazala su impresivnu sposobnost neutralizacije SARS-CoV-2, virusa koji se prenosi u stanici i smanjio postotak virusa koji veže žive stanice za gotovo 100%

Kliničko ispitivanje COVID-19

Rana klinička ispitivanja u Kini na 10 pacijenata pokazala su "značajno poboljšanje" unutar 1 do 3 dana nakon primanja transfuzije krvne plazme, pri čemu su 2 od 3 pacijenta odbačena iz mehaničke ventilacije ubrzo nakon transfuzije. Kineski stručnjaci temeljili su svoje znanje na ograničenom uspjehu u liječenju drugih koronavirusa, poput SARS-a i MERS-a.

Pacijent koji se oporavlja s prethodno potvrđenom laboratorijskom dijagnozom COVID19 može darivati ​​krvnu plazmu samo 2 tjedna nakon što su se simptomi riješili, i samo ako se nakon toga testira s negativnim rezultatom na COVID-19. Tako darivana krv daje se pacijentu s teškom bolešću COVID-19 nakon što je provedena druga predviđena laboratorijska ispitivanja infuzije.

Iako je obećavajuća vrsta terapije, rekonvalescentna krvna plazma nije učinkovita za svaku bolest, uključujući virusne bolesti poput ebole. Uspjeh u ispitivanju stanične kulture tek treba pokazati na živom ljudskom organizmu.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.