Oblizeki Božice Brkan: Šipak pasja ruža iz zagorske živice u čaj i pekmez

Oblizeki Božice Brkan: Šipak pasja ruža iz zagorske živice u čaj i pekmez

Šipak pasja ruža iz zagorske živice u čaj i pekmez

Prijateljica, kajkavska pjesnikinja i medicinarka iz Bistre, Vera Grgac, poslala mi je putem WhatsAppa fotografije svog nekadašnjeg ulova: prekrasne zrele šipke, negdje iz živice u njenom polju. Pjevajući poput šipka punog koštica , toliko je pun veselja - ne znajući odnosi li se na ovaj divlji šipak, šiblju ružu, lat. Rosa canina L. ili na taj šipak, šipak, šipak, šipak, šipak, šipak-jabuka, lat. Punica granatum -Sjetio sam se kako sam bio u onim ratnim godinama, kad smo Miljenkovu zemljišnu zemlju uređivali po svojoj, pa sam dio očišćene živice pustio u svoj gaj, a pored susjedove ograde da uzgajam grm ruže, koji je toliko cvao da je sve mirisalo. Ne sjećam se da je sazrijevalo šipkama, ali ako je i bilo, ubrala ih je, poput cvijeta, za grančicu za svoju vazu iz Moslavine i Zagreba.

Plodovi nara ubrani u zagorskoj živici (Foto Vera Grgac / Oblizeki)

Čaj, ako ne i lipu, pijem šipak ili mješavinu nara i hibiskusa iz vrećice, iako se sjećam kako se to nekad bralo i za čaj i za džem. Rubin crvena, opisana danas punjenjem youtube filmova s ​​nara, koja se bere potpuno zrela, čisti, pere, zatim kuha da omekša, zatim cijedi i opetovano melje ili procijedi i prije dodavanja šećera prolazi kroz nekoliko vrlo sitnih sita ili krpa, kako bi se očistio od brojnih, vrlo neugodnih dlačica, zbog čega se šipak naziva i srbiguzom . Vidio sam da se marmelada od nara prodaje na prodaju i da sadrži više šećera nego voće nara, a ponekad se šipak miješa u marmeladu sa šljivama, jabukama, dunjama ... Pa punim lepinjama, krafnama, palačinkama ili namazom na kruhu. Uz one iz onog drugog nara, kušao sam i vino i liker od našeg, samo divlji šipak.

Grm pasje ruže pun voća (Foto Vera Grgac / Oblizeki)

Grm pasje ruže pun voća, detalja (Foto Vera Grgac / Oblizeki)

Vera se dogodi da nije kuhana / pržena šipka džema, čišćenjem i njegom samljevši flajšmašini odloženi na papir za pečenje, nepropusni za masnu kiselinu ili vitamin C, plehnatim protvan šipak polako suše popločane peći. Samo ga povremeno promiješajte. Kaže se da se može sušiti u pećnici, ali na temperaturi ne višoj od 50 ºC. Važno je da je šipak potpuno suh, a zatim ga spakirajte u papirnate kutije ili u staklenke s čepom.

Vera Grgac s knjigom u kojoj je opisala kako je njezina baka brala i pripremala ljekovito bilje (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Mljevenje zrele i čiste šipke prije sušenja za čaj (Foto Vera Grgac / Oblizeki)

Mljeveni štapić za sušenje na zraku (Foto Vera Grgac / Oblizeki)

U svojoj istraživačkoj i povijesnoj knjizi Majčino iscjeljenje, čarobnjaci i iscjelitelji , kajkavska 2019., Vera Grgac na svojoj bistrajnoj kajkavštini piše:

Šipak, divlja ruža - šipak
(lat. Rosa canina L.)

Bar možete pronaći u svakom grmu, a nalazi se u šumi i na motci. Ima prekrasno cvijeće - divlje ruže, bjelkaste ili ružičaste boje. Snažno miriši, ali ima i jake bodlje. Majka je pronašla riječi da šipak roua tera ima trn, a djed je govorio da trn ima trn, a jen i druge su istinite!

Šipak je najbolje čitati na jesen kako biste zrele očistili od hladnoće. Zatim ga osušite, sameljite ili stavite u mužar, pa more i cijeli boravak.

Svježi svježi šipak može se koristiti za izradu džema, a od latica cvijeća za izradu likera. Čaj od šipka uvijek je zdrav:
- dobro ga je piti da trbuh zaboli;
- majka ga je znala kuhati na bijelom vinu, a pio bi ga onaj koji je imao pruolev; ovako je napravila: šaku šipka podijelila je u litru bijelog vina i kuhala tako da je kuhalo deset minuta. Postalo je malo, a zatim se procijedilo i popilo.

Džem od šipka (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Čaj i džem od šipka, tako staromodni, tako primamljive boje, mirisa i okusa (Foto Božica Brkan 169http://oblizeki.com/sipak-pasje-ruze-iz-zagorske-zivice-u-caj-i-pekmez-25169

Objavljeno 13. listopada 2020

Božica Brkan  

Božica Brkan, osnivačica i glavna urednica internetskog časopisa Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani, poput kultnih "Oblizeki - Moslavina za stolom", "Enciklopedija namirnica" i petnaest najprodavanijih kuharica, najobjavljenijih u našoj zemlji. na nekoliko jezika ("Hrvatska za stolom", "Mediteran za stolom", "Hrvatska jela na moderan način," Deserti u Hrvatskoj ", serija" Mala škola kuhanja "itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov članak Vrt četvrtkom.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.