Njezino veličanstvo – knjiga: Dva značajna datuma 22. i 23. travnja: Dan hrvatske knjige i Noć knjige

Njezino veličanstvo – knjiga: Dva značajna datuma 22. i 23. travnja: Dan hrvatske knjige i Noć knjige

Njezino veličanstvo – knjiga - danas i sutra, dakle 22. i 23. travnja u središtu pozornosti je knjiga i to zahvaljujući dvama velikim datumima koji su: danas Dan hrvatske knjige i sutra Noć knjige. Iako je prvi vezan uz našu domovinu a drugi ima međunarodno značenje oba se održavaju u Hrvatskoj brojnim manifestacijama i znače ono najvažnije: svijest o tome koliko je knjiga važna u našem svakodnevnom životu. Zato danas i sutra posvetimo pozornost spomenutim datumima i događanjima i okrenimo se knjizi kao „učiteljici života“, kao radosti, izvoru znanja i užitka. Donosimo osnovne podatke, a vremena za komentare, citate iz ponajboljih knjiga i iz djela ponajboljih domaćih i stranih književnika bit će još – svakako na zadovoljstvo svih onih koji rado čitaju, ali i onih koji će pravi čitači tek postati. Budimo optimisti i, u očekivanju detalja oko toga kako su protekla najavljena događanja, posvetimo se njezinom veličanstvu – knjizi.

U petak, 23. travnja, prema najavi na Culturenetu Ministarstva kulture RH, u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige te u sklopu Godine čitanja održava se deseta Noć knjige. Tema ovogodišnjeg jubilarnog izdanja je 'Ljekovita moć knjige', a zaštitno lice pripovjedačica ljekovitih priča babuška Knjiguška.

Pokrenuta prije deset godina s ciljem poticanja kulture čitanja i poticanja razgovora o statusu knjige u suvremenom društvu, Noć knjige jedna je od najvećih i najpoznatijih domaćih manifestacija posvećenih knjizi s tisućama organizatora programa i stotinama tisuća sudionika diljem Hrvatske.
 
U programu jubilarne Noći knjige s više od 1100 različitih događanja sudjeluju knjižare, antikvarijati, knjižnice, osnovne i srednje škole, vrtići, kazališta, kulturno-informativni centri, ilustratori, pisci, prevoditelji i drugi kreativci i ustanove „prijatelji knjige“ iz 223 grada i mjesta diljem Hrvatske. Ovogodišnjem nacionalnom slavlju knjige prigodnim programima pridružilo se čak više od 300 škola, vrtića i drugih ustanova iz kulture i znanosti, 130 knjižnica i 120 knjižara, a zanimljive programe imaju i bolnice, turistički vodiči, udruge, mjesni odbori, dječji domovi, domovi za starije i mnogi drugi. Programi će se odvijati online te uživo i to često u parkovima, uz rijeke, more, na platoima knjižnica, na trgovima i ulicama, čak i na brodovima i u vlakovima.
 
Noći knjige pridružio se ponovno HŽ Putnički prijevoz s akcijom Putuj s knjigom. Građani koji 23. travnja putuju na relaciji Zagreb – Sisak moći će uživati u zvučnim knjigama s prve mobilne aplikacije za slušanje knjiga na hrvatskom jeziku Book&Zvook. U pričama pripovjedačice Lee Đido Božak koja je utjelovila ovogodišnje zaštitno lice Noći knjige – Knjigušku uživat će pak putnici i djelatnici Jadrolinije i to na čak deset brodskih linija od sjevera do juga Jadrana.
 
U želji da i ove godine uključe što više djece u kulturne programe vezane uz knjigu i pritom ne zaborave one najranjivije – male pacijente, organizatori su u suradnji s produkcijskom kućom Audio Store Transonica osmislili i Priče koje liječe, program namijenjen pedijatrijskim odjelima hrvatskih bolnica. Tako će se 23. travnja na dječjim odjelima prijavljenih bolnica emitirati audiopriče za djecu također iz mobilne aplikacije Book&Zvook. Zainteresiranim bolnicama će i nakon Noći knjige omogućiti trajan pristup sadržajima bez naknade.
 
U suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara proveden je nagradni literarni natječaj Ljekovita lektira na koji je pristiglo 179 učeničkih radova iz 70 škola u 17 županija. Najbolji radovi bit će objavljeni 23. travnja na mrežnim stranicama Noći knjige i Hrvatske udruge školskih knjižničara.
 
Organizacijski odbor Noći knjige u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika i Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu organizira i oslikavanje murala posvećenog jednom od naših najpoznatijih dječjih romana – Smogovcima. Izradi murala kod III. gimnazije Zagreb u Bužanovoj ulici u petak će prisustvovati i sam autor Hrvoje Hitrec, a oslikavanjem organizatori žele potaknuti i druge hrvatske gradove da u Godini čitanja oslikaju gradska pročelja motivima povezanim s knjigom i čitanjem.
 
Prigodne sajamske cijene knjiga i programe za građane osigurat će čak 120 knjižara i više od 90 nakladnika akcijom Knjiga svima i svuda u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore. Akcija traje od 23. do 30. travnja, a više informacija dostupno je na mrežnoj stranici https://knjigasvimaisvuda.znk.hr/.

Ni ove godine neće biti uobičajenog otvorenja Noći knjige u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, no zato će na Trećem programu Hrvatske televizije 23. travnja u večernjim satima biti emitirana specijalna emisija sa zanimljivim gostima i predstavljanjem najnovijih podataka istraživanja tržišta knjiga u Hrvatskoj za 2020. godinu, što je posebno zanimljivo zbog pandemije koronavirusa i lockdowna.

Noć knjige ima i humanitarni karakter. Tako će kontejnersko naselje u potresom pogođenoj Glini uskoro dobiti kontejner s knjigama zahvaljujući suradnji organizatora Noći knjige s Veleposlanstvom Ruske federacije u Republici Hrvatskoj i Udrugom IKS, a brojni nakladnici već su donirali i knjige.

Organizatori su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena, udruga Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatska udruga školskih knjižničara, a manifestaciju su financijski poduprli Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, ZANA, Grad Zagreb i Hrvatska gospodarska komora.

Svi oni pozivaju građane da se i ove godine uključe u njezino obilježavanje, a gdje, kako i kada mogu doznati na mrežnoj stranici https://nocknjige.hr/.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.