Velik uspjeh za Hrvatsku – demografija uključena u prijedlog sedmogodišnjeg proračuna

sunčana glavak

 

U četvrtak će se u Bruxellesu održati izvanredni sastanak Europskoga vijeća na kojem će se pregovarati o Višegodišnjem financijskom okviru, novom sedmogodišnjem proračunu Europske unije.Zahvaljujući učestalom zagovaranju i obrazlaganju pozicija i intenzivnim pregovorima Vlade Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem, u novi prijedlog proračuna Europske unije za razdoblje od 2021. do 2027. uključena je i demografija!

Hrvatska je, iako najmlađa zemlja članica Europske unije, uspjela demografiju pozicionirati u sam vrh prioriteta Europske unije. Nova je Europska komisija predvođena Ursulom von der Leyen po prvi put u povijesti uvrstila to pitanje u svoj portfelj za koji je nadležna potpredsjednica Komisije za demokraciju i demografiju, hrvatska povjerenica Dubravka Šuica.Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel prošlog je petka predstavio prijedlog sedmogodišnjeg proračuna u kojem se paragraf 63. bavi isključivo negativnim demografskim trendovima u Uniji, odnosno državama članicama u kojima je najizraženiji gubitak stanovništva.

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak izjavila je: „U novom prijedlogu sedmogodišnjeg proračuna vidljiva je Hrvatska pozicija na europskoj sceni. Kao predsjedavajuća zemlja članica uspjeli smo ispregovarati da se demografski izazovi uvrste u proračun te da se europskim instrumentima još snažnije podrže demografski ugroženi dijelovi Europe. Hrvatska, iako najmlađa zemlja članica, pokazala je spremnost na vodstvo i rješavanje globalnih, ali i hrvatskih problema. Uz napore Vlade Republike Hrvatske i premijera Plenkovića, hrvatske potpredsjednice Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravke Šuice te snažne potpore izaslanstva EPP-a iz Europskog parlamenta, sigurna sam da će ovakvo pozicioniranje demografskih problema doprinijeti poboljšanju demografske slike u svim dijelovima Unije koji su suočeni s problemom depopulacije stanovništva, a što je najvažnije i u Hrvatskoj.''

Podsjetila je da se Vlada Republike Hrvatske posebno angažirala u rješavanju ovog pitanja projektom ,,Slavonija, Baranja i Srijem'' te kako je osnovano i Vijeće za demografsku revitalizaciju na čijem je čelu predsjednik Vlade Plenković.

Jednako tako je važno da je u prijedlog europskog proračuna uvršten i paragraf 64. koji se odnosi na Hrvatsku koja je iskoristila samo jedno sedmogodišnje razdoblje u proračunu, a riječ je o kohezijskim sredstvima.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.