Sunčana Glavak: Turizmu i prometu potrebna posebna financijska linija u Višegodišnjem financijskom okviru

SUNČANA

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, koja se održava u Bruxellesu od 17. do 19. lipnja, jedna od točaka o kojoj zastupnici raspravljaju je turizam i promet u 2020. godini i nadalje.

Pandemija COVID-19 uzrokovala je pad međunarodnih dolazaka od 22 posto tijekom prvog tromjesečja 2020., pokazuju najnoviji podaci Svjetske turističke organizacije (UNWTO). Kriza bi mogla dovesti do godišnjeg pada između 60 i 80 posto u usporedbi s podacima iz 2019. godine. Ovo dovodi u opasnost milijune građana kojima je turizam jedini izvor sredstava za život i prijeti ostvarenom napretku u postizanju Globalnih ciljeva održivog razvoja.

„Turizam i promet moraju ostati konkurentni i u ovom trenutku trebaju snažnu potporu Europske unije u postupku oporavka. Ono što treba našim gospodarstvima je posebna financijska linija, fond ili program koji će biti usmjeren na ciljano i održivo razvijanje i planiranje u turizmu“, izjavila je Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu.

Rezolucija Europskog parlamenta o prometu i turizmu

U sektoru turizma zaposleno je 22,6 milijuna ljudi, odnosno 11,2 posto ukupnog broja zaposlenih u Europskoj uniji. Njegov ukupni doprinos gospodarstvu iznosi približno 10 posto bruto domaćeg proizvoda. Stoga je turizam, kao i promet, uključen u Rezoluciju Europskog parlamenta o prometu i turizmu u 2020. i nadalje. Između ostalog, rezolucija predlaže i smjernice za ponovno uspostavljanje usluga prijevoza i povezanosti te zajedničke planove pripravnosti za mogući drugi val pandemije.

Produljenje mjera zabrane kretanja bi, prema procjenama, moglo dovesti do pada BDP-a od 16 posto. Rezolucija isto tako ističe važnost osposobljavanja u području digitalnih vještina kao potpore zapošljavanju, čime se može spriječiti trajni gubitak radnih mjesta uzrokovan pandemijom. Prema najavama Europske komisije, organizirat će se europski sastanak na vrhu o turizmu pa je tako u rezoluciji podržano predloženo stvaranje Europskog plana za turizam 2050.

Podsjećamo, novim instrumentom za oporavak europskog gospodarstva, Next Generation EU, predviđeno je 750 milijardi eura pomoći te je u njemu turizam prepoznat kao jedan od najviše pogođenih sektora. Pad prometa u turizmu mogao bi biti veći od 70 posto i turizam zauzima važno mjesto u gospodarstvima država članica. Europski parlament stoga poziva Europsku komisiju da u Paketu za oporavak osigura važno mjesto za sektor turizma. Izraženo je žaljenje što u europskom proračunu ne postoji financijska linija za održivi razvoj turizma.

Što se tiče ulaganja u turizam, posebno je apostrofirano da kulturni turizam čini 40 posto europskog turizma i da je to jedan od resursa za poboljšanje konkurentnosti u koji bi se trebalo ulagati. Jednako tako, naglašena je važnost zdravstvenog turizma, u koji Republika Hrvatska ulaže značajna sredstva u posljednjim godinama, a rezolucija u fokus stavlja i sportski turizam, koji bi u hrvatskim okolnostima mogao biti dodana vrijednost.

 

 

 

 

Smjernice Europske komisije za promet i turizam u 2020. godini i nadalje

Europska komisija predstavila je paket smjernica i preporuka koje su usvojene u svibnju kako bi se pomoglo državama članicama da postupno ukinu ograničenja putovanja i omoguće turističkim tvrtkama da se ponovno otvore nakon višemjesečnog zatvaranja, poštujući potrebne zdravstvene mjere. Cilj paketa također je pomoći turističkom sektoru EU da se oporavi od pandemije, podupirući poduzeća i osiguravajući da Europa i dalje bude destinacija broj jedan za posjetitelje.

Zastupnica Glavak pozvala je Europsku komisiju da pripremi strategiju za mogući drugi val, ali i potencijalne buduće pandemije.

„Kako ćemo prilikom moguće eskalacije upravljati granicama, hoće li transport opet biti otežan, hoćemo li uvoditi posebna nacionalna pravila? Potrebna nam je strategija koja će odgovoriti na ova pitanja, ne smijemo čekati da situacija eskalira da bismo započeli planirati, brza reakcija je ključna!“, zaključila je.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.