Sunčana Glavak: Pandemija ogroman izazov, ali i prilika za gospodarsku i socijalnu transformaciju

Sunčana Glavak: Pandemija ogroman izazov, ali i prilika za gospodarsku i socijalnu transformaciju

Govoreći o mjerama Europske unije za ublažavanje socijalnih i gospodarskih posljedica bolesti COVID-19, zastupnica Sunčana Glavak (HDZ/EPP) na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta istaknula je da su, u neviđenom naporu da se izbore s učincima globalne krize, u posljednjim mjesecima na europskoj i nacionalnim razinama doneseni povijesni i izvanredni paketi mjera za oporavak Europe. „Europska unija namijenila je više od 65 milijardi eura za otpornost zdravstvenih sustava i nabavu medicinske opreme. U tom trenutku pokazana je velika solidarnost. Vlada Republike Hrvatske također je djelovala brzo i učinkovito kako bi dala potporu prije svega privatnom sektoru, radnicima i poslodavcima u cilju očuvanja radnih mjesta“, rekla je zastupnica Sunčana Glavak.U svom govoru zastupnica Glavak podsjetila je da, zahvaljujući financijskoj pomoći Europske unije i aktivnom angažmanu hrvatske Vlade, Hrvatska, u usporedbi s veljačom ove godine, bilježi više od 3 tisuće novih osiguranika.Da Hrvatska nastavlja aktivno raditi na ublažavanju utjecaja pandemije, pokazuju i jučer predstavljene nove mjere za poduzetnike do kraja godine, vrijedne 350 milijuna kuna.„Ova je pandemija ogroman izazov, ali ujedno i prilika za transformaciju i smanjenje razlika u gospodarskom i socijalnom smislu. EU je kompleksan mehanizam, no mora uzeti u obzir prioritete država članica, čvrsto se umrežiti i povezati u zajedničkom interesu“, zaključila je zastupnica Sunčana Glavak.

Napori Europske unije u ublažavanju društvenih i gospodarskih posljedica koronakrize

Podsjetimo, ovotjedna plenarna sjednica Europskog parlamenta održava se na daljinu zbog porasta broja slučajeva zaraze koronavirusom te su zastupnici iz brojnih zemalja članica govore na plenarnoj sjednici održavali iz središta Europskog parlamenta država članica, pa tako i iz Zagreba.U ožujku i travnju Europski je parlament svoj rad organizirao također putem sjednica na daljinu na kojima su zastupnici usvojili brojne mjere kako bi se smanjile posljedice pandemije koronavirusa na društvo i gospodarstvo.Početkom travnja 2020. godine uspostavljene su tri sigurnosne mreže vrijedne 540 milijardi eura. Za zaštitu radnih mjesta kroz instrument SURE osigurano je 100 milijardi eura. Europska investicijska banka pruža do 200 milijardi eura potpore malim i srednjim poduzećima, a zaštita država članica odvija se i kroz Europski stabilizacijski mehanizam za Eurozonu u vrijednosti 240 milijardi eura.Povrh Višegodišnjeg financijskog okvira utemeljen je instrument Sljedeća generacija EU težak 750 milijardi eura, izmijenjen je proračun Europske unije za 2020. godinu, omogućeno preusmjeravanje sredstava fondova Europske unije, kao i fleksibilnost u primjeni pravila EU-a.

Europska unija poduzela je napore u nabavi medicinske opreme i koordinaciji odgovora na pandemiju, kao i u području kretanja i mobilnosti te istraživanja, a nije zapostavila ni međunarodnu solidarnost.Zajedno s državama članicama, Europska unija obvezala se na globalni paket odgovora Team Europe od gotovo 36 milijardi eura. Dodatno, EU će pružiti do 3 milijarde eura makrofinancijske pomoći za deset partnerskih zemalja u programu proširenja i susjedstva.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.