Posljednjih nekoliko tjedana diljem Europske unije bilježi se značajan porast broja zaraženih koronavirusom.

Posljednjih nekoliko tjedana diljem Europske unije bilježi se značajan porast broja zaraženih koronavirusom.

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak danas je sudjelovala na plenarnoj sjednici u Strasbourgu na kojoj se raspravljalo o koordinaciji mjera država članica s obzirom na rast broja slučajeva bolesti COVID-19 u Europskoj uniji.

„Više od 80 posto umrlih nije cijepljeno protiv bolesti COVID-19. Ne smijemo dovesti naše liječnike, koji požrtvovno rade, kao ni naše medicinske djelatnike, u dilemu čiji će život spasiti jer je svaki život jednako vrijedan“, istaknula je zastupnica Glavak.  Referirajući se na hrvatsko zakonodavstvo i Ustav, naglasila je da svatko ima pravo na zdravstvenu skrb, no nitko nema pravo drugomu oduzeti takvu skrb ili ugroziti njegov život.

Također, izrazila je zabrinutost jer se u brojnim državama članicama ruše crni rekordi te pozvala države članice na međusobnu suradnju i razmjenu informacija.

Na raspravi je sudjelovala i povjerenica Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides.

„Cjepivo djeluje i najučinkovitiji je alat zaštite od ozbiljnih oblika oboljenja i hospitalizacija te štiti od smrti, čak i protiv delta soja. Za to postoje znanstveni dokazi. Nadalje, potrebna je snažna koordinacija i trenutno se priprema provedba smjernica Vijeća za slobodno kretanje u EU-u. Konačno, cjepivo štiti od potrebe za bolničkim zbrinjavanjem te igra važnu ulogu u zaštiti starije generacija i ljudi s drugim bolestima“, između ostalog je kazala povjerenica.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.