Mladi i Ukrajina - glavne teme ovogodišnjeg natječaja Europskog gospodarskog i socijalnog odbora

Mladi i Ukrajina - glavne teme ovogodišnjeg natječaja Europskog gospodarskog i socijalnog odbora

Stvaranje bolje budućnosti za mlade te pomaganje žrtvama rata u Ukrajini dvije su kategorije ovogodišnje Nagrade Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) za civilno društvo. Nagrada je dostupna organizacijama, pojedincima i privatnim poduzećima koja provode neprofitne inicijative, a njezina ukupna vrijednost je 60 tisuća eura. Taj će iznos biti raspodijeljen između najviše šest dobitnika, tri po svakoj kategoriji. Kad je riječ o mladima, prijavljeni projekti moraju obuhvaćati barem jedno od sljedećih područja: zapošljavanje i pristup tržištu rada, uključujući poduzetništvo; obrazovanje i osposobljavanje; zdravlje i dobrobit, posebno u kontekstu posljedica pandemije bolesti COVID-19; sudjelovanje u političkim procesima, među ostalim i u pitanjima poput klimatskih promjena i novih tehnologija; osnaživanje ranjivih skupina; i jačanje kapaciteta mladih širitelja ideja. Za potporu Ukrajini, u obzir će se uzimati projekti koji mogu obuhvaćati širok raspon tema, kao što su pružanje humanitarne pomoći, utočišta ili hitne pomoći; pružanje socijalne, psihološke ili administrativne potpore; pomaganje ukrajinskim izbjeglicama da se integriraju u zemlje domaćine, primjerice organiziranjem poduke jezika ili pomoći u pronalasku zaposlenja; pomaganje ranjivim osobama ili pak borba protiv dezinformacija o ratu u Ukrajini. Rok za prijavu na natječaj je 31. srpnja 2022. Svečanost dodjele nagrada održat će se 14. i 15. prosinca 2022. u Bruxellesu, tijekom plenarnog zasjedanja EGSO-a. Cjelokupan popis uvjeta i internetski obrazac za prijavu dostupni su na internetskoj stranici EGSO-a. Nagradom za civilno društvo EGSO želi podići svijest o iznimnom doprinosu ovog sektora stvaranju europskog identiteta i građanstva te promicanju zajedničkih vrijednosti koje jačaju europsku integraciju.

 

Aktivnosti Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Utorak, 28. lipnja, 10 - 14 sati

KULTURA ZA UKLJUČIVU I ZELENU EUROPU
Centar mladih Ribnjak, Zagreb i online
Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u suradnji s Deskom Kreativne Europe Ministarstva kulture i medija te brojnim partnerima, organizira događanje „Kultura za uključivu i zelenu Europu“. Uvodne govore održat će resorna ministrica Nina Obuljen Koržinek te eurozastupnica Željana Zovko, a u tematskim raspravama sudjelovat će: Géraud Malard (Espace des arts, Francuska), Maria João Mota (Pele, Portugal), Tihana Bertek (K-zona /Voxfeminae), Petra Ljevak (Mediart International), Veronika Burány (Pinkponilo, Mađarska), Zala Velkavrh (Prostorož, Slovenija), Davor Mišković (Drugo more), Miljenka Buljević (Booksa, Kulturtreger). Sudionici će govoriti o tome kako kultura može pridonijeti temama inkluzije i promišljanju poželjnih zelenih standarda, bit će predstavljeni primjeri dobre praske, a pripremljen je i dodatni sadržaj: od nagradnih igara do projekcija. Radni jezik događanja je engleski, a rasprave će se moći pratiti i online. Prijave za sudjelovanje (fizički i online) su obavezne, budući da su za publiku osigurani i nagradni paketi. Poveznica za prijavu: https://forms.gle/YKQ6q6qebXLurCRN9


BRUXELLES - IZDVOJENO

Paket “Spremni za 55 %” / Održiva goriva za zrakoplovstvo. Odbor za promet glasat će o novim pravilima čiji je cilj povećati upotrebu održivih goriva u zrakoplovstvu kako bi se smanjile emisije štetnih plinova te osiguralo da Europa postane klimatski neutralna do 2050. godine. Sintetička zrakoplovna goriva imaju veliki potencijal za dekarbonizaciju. Procjenjuje se kako se njima može ostvariti ušteda emisija od 85 % ili više u usporedbi s fosilnim zrakoplovnim gorivom. Ako se proizvode s pomoću električne energije iz obnovljivih izvora i ugljika uhvaćenog izravno iz zraka, potencijalna ušteda emisija u usporedbi s fosilnim gorivom može dosegnuti 100 %. (ponedjeljak)

Rat u Ukrajini / EU proširenje. Zastupnici će s članovima nacionalnih parlamenata iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Gruzije, Kosova, Moldavije, Sjeverne Makedonije, Srbije te Turske i Ukrajine raspravljati o budućnosti proširenja EU-a nakon ruske invazije na Ukrajinu. Ovaj interparlamentarni sastanak organizira Odbor za vanjske poslove. (ponedjeljak)

Migracijska situacija u Grčkoj. Zastupnici u Odboru za građanske slobode raspravljat će s grčkim ministrom za migracije i azil Notisom Mitarachijem o upravljanju migracijskim procesima u Grčkoj. (ponedjeljak)

Pripreme za plenarnu sjednicu. Klubovi zastupnika pripremat će se za posljednju plenarnu sjednicu prije ljetne stanke koja će se održati od 4. do 7. srpnja u Strasbourgu. Na njoj će se raspravljati i glasati o taksonomiji (zajedničkom sustavu klasifikacije kojim se utvrđuju održive gospodarske djelatnosti), nakon što je Komisija predložila da se na popis okolišno prihvatljivih aktivnosti stave plin i nuklearna energija. Većina zastupnika u nadležnom odboru Parlamenta protivi se ovom prijedlogu Komisije. Hrvatska na sjednici očekuje potvrdu Parlamenta o spremnosti za prihvaćanje eura, čime bi bio ispunjen još jedan proceduralni korak za uvođenje zajedničke valute od 1. siječnja iduće godine. Na dnevnom redu plenarne je i konačno prihvaćanje privremenog političkog dogovora Vijeća i Parlamenta o aktu o digitalnom jedinstvenom tržištu i o digitalnim uslugama koji jačaju borbu protiv nezakonitog online sadržaja, jamče veća prava korisnicima i pravednu tržišnu utakmicu. Raspravljat će se i o ruskim odnosima s europskim radikalnim strankama desnice i ljevice, ishodu posljednjeg EU summita te izvješćima o Bosni i Hercegovini, Srbiji i Kosovu. Bit će predstavljen program aktivnosti češkog predsjedništva Vijećem od 1. srpnja, te održana još jedna u nizu rasprava “Ovo je Europa” u sklopu koje će se zastupnicima obratiti grčki premijer Kyriakos Mitsotakis.

Kalendar predsjednice. Predsjednica Parlamenta Roberta Metsola u ponedjeljak će govoriti na briselskom forumu u organizaciji German Marshall fonda na temu strateške budućnosti inspirirane Marshallovim planom. U utorak predsjednica će u Parizu biti glavna govornica na konferenciji “Obećanje Europe”, a u srijedu će sudjelovati na konferenciji “Maslinovo drvo demokracije” s predsjednikom Odbora regija Apostolosom Tzitzikostasom. Predsjednica Metsola u četvrtak će razgovarati s novozelandskom premijerkom Jacindom Ardern, a u petak otvoriti Dane inovacija Europskog parlamenta.

Konferencija za medije o plenarnoj sjednici. Glasnogovornici klubova zastupnika u petak u 11 sati održat će konferenciju za novinare uoči predstojeće plenarne sjednice.

Detaljniji raspored tjednih aktivnosti radnih tijela Europskog parlamenta dostupan je ovdje.

MULTIMEDIJSKA RUBRIKA

Rad Europskog parlamenta možete pratiti na internetskim stranicama u multimedijskoj rubrici iz koje izdvajamo:

Paket “Spremni za 55 %”: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/fit-for-55_23701

Proširenje: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/enlargement_5904

Solidarnost s Ukrajinom: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/solidarity-with-ukraine_22705


AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNIKA*

 

SUNČANA GLAVAK (HDZ – EPP)
Zastupnica Sunčana Glavak u ponedjeljak će sudjelovati na sastanku Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) te na međuparlamentarnoj sjednici Odbora za vanjske poslove (AFET) na kojoj će biti održana rasprava na temu - politika proširenja EU-a nakon ruske invazije na Ukrajinu. U utorak će sudjelovati na sastancima radnih skupina kluba zastupnika EPP-a, na kojim će biti održane pripreme za plenarnu sjednicu Europskog parlamenta u Strasbourgu sljedeći tjedan. U srijedu će sudjelovati na sastanku kluba zastupnika EPP-a, dok će u četvrtak sudjelovati na sastanku Posebnog odbora za vanjsko upletanje u sve demokratske procese u Europskoj uniji, uključujući dezinformiranje (ING2) na kojem će biti održana rasprava s potpredsjednicom Europske komisije Verom Jourovom.

 

LADISLAV ILČIĆ (HRAST - ECR)
Zastupnik Ilčić ovog tjedna sudjeluje na PECH misiji u Lisabonu te na zasjedanju ECR Grupe u Rimu. Misija u Lisabonu usredotočena je na oceane: onečišćenja, smanjenja ekosustava, klimatske utjecaje te pretjeran izlov ribe. Zastupnik Ilčić na zasjedanju ECR grupe u Rimu raspravljat će, među ostalim, o nadolazećoj plenarnoj sjednici, o energetskoj sigurnosti u kontekstu 'Fit for 55', o borbi protiv dezinformacija i prijetnjama koje one predstavljaju u pogledu destabilizacije političkih poredaka u državama članicama, kao i o unutarnjoj sigurnosti, migracijama i vanjskim granicama EU-a te o budućnosti Europe pod motom 'Ujedinjeni u raznolikosti'.

 

TONINO PICULA (SDP - S&D)
Zastupnik Tonino Picula radni tjedan provodi u Bruxellesu. U ponedjeljak kao šef radne skupine za Zapadni Balkan sudjeluje na međuparlamentarnom sastanku vanjskopolitičkog odbora AFET na temu EU politike proširenja nakon ruske invazije na Ukrajinu. Nakon toga, zastupnik predstavlja svoje Izvješće s preporukama Vijeću i Komisiji o novoj EU strategiji za proširenje. U utorak zastupnik kao koordinator S&D-a za vanjske poslove vodi pripremne i tehničke sastanke vezane uz nadolazeću plenarnu sjednicu. Popodne sudjeluje na radnoj skupini S&D-a za poljoprivredu i ruralni razvoj. U srijedu sudjeluje na sastanku kluba zastupnika S&D, dok u četvrtak sudjeluje na sastancima Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj i Posebnog odbora za vanjsko upletanje u sve demokratske procese u Europskoj uniji, uključujući dezinformiranje.

 

TOMISLAV SOKOL (HDZ - EPP)
Radni tjedan zastupnik započinje sudjelovanjem na sjednici Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI), a isti dan u suradnji s European Cancer Organisation organizira događaj u Europskom parlamentu na temu inovativne suradnje za međuspecijalističku obuku o raku diljem Europe. Pripremajući se za plenarno zasjedanje, Sokol će u utorak aktivno sudjelovati na sastancima radnih grupa, kao i na sastanku kluba zastupnika EPP-a u srijedu. U srijedu će se na inicijativu zastupnika u Parlamentu održati Europski zdravstveni parlament (EHP), pokret koji povezuje i osnažuje novu generaciju europskih zdravstvenih čelnika s ciljem poboljšanja zdravstvenih politika EU-a. Kao izvjestitelj Kluba zastupnika EPP-a za Direktivu o potrošačkim kreditima, Sokol nastavlja pregovore o ovom pravnom aktu. U četvrtak ponovno sudjeluje na sjednici Odbora ENVI.

 

ŽELJANA ZOVKO (HDZ - EPP)
Željana Zovko sudjelovat će u ponedjeljak na Odboru za vanjske poslove na kojem će biti predstavljeno izvješće o preporukama EP-a visokom predstavniku za vanjsku i sigurnosnu politiku o novoj strategiji EU-a za proširenje. U utorak će kao članica Odbora za kulturu i obrazovanje govoriti na međunarodnom panelu u organizaciji Ureda EP-a u Hrvatskoj i hrvatskog Deska Kreativne Europe pod nazivom „Kultura za uključivu i zelenu Europu“ dok će isti dan na radnoj skupini za vanjske politike EPP-a kao zamjenica koordinatora grupe za Odbor za vanjske poslove koordinirati rad na rezolucijama o slučajevima kršenja ljudskih prava, demokratskih načela i vladavine prava. Zovko će tijekom tjedna sudjelovati kao potpredsjednica na sastancima predsjedništva Kluba zastupnika EPP-a i pripremnim sastancima grupe ususret nadolazećoj plenarnoj sjednici.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.