Proračun EU-a nakon 2020. : Komisijinu prijedlogu nedostaje ambicije, kažu zastupnici MEP-a

Proračun EU-a nakon 2020. : Komisijinu prijedlogu nedostaje ambicije, kažu zastupnici MEP-a

Većina zastupnika Europskog parlamenta pozdravila je plan Europske komisije da se podigne stopa doprinosa država članica na 1,11 posto BND-a.

Europski zastupnici raspravljali su o novom prijedlogu dugoročnog proračuna i reformi prihoda s predsjednikom Komisije Junckerom. Zastupnici također žele da EU ima vlastite izvore financiranja u idućem višegodišnjem financijskom okviru (VFO), umjesto da se potpuno oslanja na države članice.

„Komisija je  naglasila važnost političkog proračuna.  Više sredstava za Erasmus +, istraživanje, malo i srednje poduzetništvo i klimatske promjene također su dobar znak. S obzirom na smanjenje proračuna za poljoprivredu i koheziju, učinit ćemo sve kako bismo obranili svoju poziciju, " izjavio je predsjednik EP-a Antonio Tajani.

Prijedlog Komisije ide u pravom smjeru, iako nije tako ambiciozan kao što Parlament zahtijeva, izjavila je većina zastupnika Europskog parlamenta. Zastupnici su podržali ideju da višegodišnji proračun EU-a treba  financirati nove prioritete kao kao što su istraživanje, upravljanje granicom i migracijom, potpora mladima, obranu i sigurnost. Također su pozdravili planove da se dobivanje EU sredstava  poveže s poštivanjem vladavine zakona.

Velika većina također je pohvalila planove za uvođenje "novih vlastitih sredstava"  EU-a, čime bi se djelomično zamijenili doprinosi država članica temeljene na bruto nacionalnom dohotku s novim izvorima prihoda.

Sljedeći korak - Vijeće treba dogovoriti svoju poziciju, ali da bi se Uredba o VFO-u usvojila potreban je pristanak Europskog parlamenta.Europski parlament pozvao je na započinjanje pregovora bez odlaganja između Parlamenta, Komisije i Vijeća kako bi se postigao sporazum prije Europskih izbora 2019. godine.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.