Plenković i Jagland – sve pohvale Vijeću Europe

Vijeće Europe

Hrvatski premijer Andrej Plenković i glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland istaknuli su u Strasbourgu važnost te paneuropske organizacije za demokratski i pravni poredak na europskom kontinentu. Plenković danas boravi u Strasbourgu u posjetu Vijeću Europe, najstarijoj paneuropskoj organizaciji koja okuplja 47 država. Hrvatski premijer svoj je posjet započeo susretom s predsjednicom Parlamentarne skupštine Liliane Maury Pasquier, a nakon toga sastao se s glavnim tajnikom Jaglandom.

Glavni tajnik Vijeća Europe nakon susreta je istakao da se ne slaže s ocjenama da opada utjecaj Vijeća Europe. "Naprotiv, uloga Vijeća Europe se pojačava", rekao je Jagland, navodeći kao primjer kako je Europski sud za ljudska prava posljednje utočište za puno ljudi u Turskoj. "Uspostavili smo pravni prostor od Vladivostoka do Lisabona, od krajnjeg sjevera do južnog Kavkaza. To je od posebne važnosti za europski kontinent", rekao je Jagland.

Premijer Plenković se u potpunosti usaglasio ocjenama glavnog tajnika Vijeća Europe, istaknuvši kako je suglasan s ovim što je rekao glavni tajnik i dodao: „Mislim da Vijeće Europe kao najstarija europska organizacija ima izrazito važnu ulogu u multilateralnom naporu u globalnom upravljanju i daje velik doprinos u političkom upravljanju na europskom kontinentu".

Hrvatska je 1996. godine postala punopravnom članicom Vijeća Europe, a ove godine od svibnja do studenoga prvi put predsjedava Odborom ministara Vijeća Europe. Kao prioritete tijekom svoga predsjedanja, Hrvatska je istaknula borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, učinkovitu zaštitu prava nacionalnih manjina i osjetljivih društvenih skupina, osnaživanje lokalne i područne samouprave te zaštitu i promicanje kulturne baštine. 

Glavni tajnik Jagland izrazio je zadovoljstvo zbog prioriteta koje je Hrvatska istaknula tijekom svoga predsjedanja.

Hrvatski premijer je istakao kako je Hrvatska u protekle 22 godine članstva u Vijeću Europe profitirala u smislu jačanja pravnog sustava. "Smatram da je Hrvatska u 22 godine članstva profitirala od konvencijskog sustava Vijeća Europe. Poštujemo i ispunjavamo presude Europskog suda za ljudska prava, to nam je pomoglo da ojačamo naš pravni sustav", rekao je Plenković. 

Plenković se također obratio Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, a nakon toga sudjelovat će na otvaranju izložbe "Hrvatska kulturna baština na popisu UNESCO-a". Također je predviđen susret s predsjednikom Venecijanske komisije Giannijem Buquicchiom te predsjednicom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe Gudrun Mosler-Tornstrom.

Posjet Strasbourgu završit će sastankom s predsjednikom Europskog suda za ljudska prava Guidom Raimondijem.

Vijeće Europe osnovano je 1949. godine i najstarija je europska organizacija. Glavni su joj ciljevi jačanje demokracije, zaštite ljudskih prava i vladavine prava na europskom kontinentu. Vijeće Europe broji 47 država članica.

 

    

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.