EU uvodi minimalni standard od 10 dana očinskog dopusta za očeve nakon rođenja njihova djeteta

EU uvodi minimalni standard od 10 dana očinskog dopusta za očeve nakon rođenja njihova djeteta

Sporazumom se utvrđuje europski minimalni standard od 10 dana očinskog dopusta za očeve nakon rođenja njihova djeteta uz naknadu u visini naknade za bolovanje. Osim toga, jača se postojeće pravo na četiri mjeseca roditeljskog dopusta, određivanjem dva mjeseca neprenosivog dopusta za roditelje i uvođenjem naknade za ta dva mjeseca u iznosu koji će odrediti države članice.

Europski parlament i Vijeće danas su postigli privremeni dogovor o prijedlogu Europske komisije za novu direktivu o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i skrbnika pretraživanje dostupnih prijevoda na prethodnoj povezniciHR. Prvi potpredsjednik Frans Timmermans i povjerenice Marianne Thyssen i Vĕra Jourová pozdravili su sporazum sljedećim riječima:

Privremeni sporazum koji su danas postigli Europski parlament, Vijeće i Europska komisija donosi dobre vijesti obiteljima u Europi. Europski stup socijalnih prava odnosi se na poboljšanje svakodnevnog života Europljana. Današnji sporazum doprinosi konkretnom ostvarenju te vizije jer se njime obiteljima sa zaposlenim roditeljima i skrbnicima omogućuje da odluče kako će kombinirati rad i obiteljski život. To je velik korak prema Europi s istaknutijom socijalnom komponentom u duhu načela na kojima se temelji stup socijalnih prava.

Novim pravilima o ravnoteži između poslovnog i privatnog života koja su primjerena za 21. stoljeće omogućit će se zaposlenim ženama i muškarcima da ravnopravno dijele obveze skrbi o djeci i rodbini. Današnjim se sporazumom utvrđuje europski minimalni standard od 10 dana očinskog dopusta za očeve nakon rođenja njihova djeteta uz naknadu u visini naknade za bolovanje. Osim toga, jača se postojeće pravo na četiri mjeseca roditeljskog dopusta, određivanjem dva mjeseca neprenosivog dopusta za roditelje i uvođenjem naknade za ta dva mjeseca u iznosu koji će odrediti države članice. Dogovorili smo se i o europskim odredbama za novo pravo radnika – skrbnički dopust u trajanju od pet dana godišnje po radniku. I na kraju, ali ne i manje važno, novim se pravilima jača pravo svih roditelja i skrbnika da zatraže fleksibilnije uvjete rada.

Pritom nije riječ samo o jačanju prava pojedinaca; nova su pravila model kako se mogu uskladiti socijalni i gospodarski prioriteti. Njima će se poduzećima omogućiti da privuku i zadrže talentirane žene i muškarce, a koristit će i europskom gospodarstvu te doprinijeti smanjenju razlike u zaposlenosti između muškaraca i žena. Poboljšanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života za žene i muškarce nije samo pravedno, nego i pametno.

Sljedeći koraci

Privremeni sporazum sada moraju službeno donijeti Europski parlament i Vijeće.

Kontekst

Kao odgovor na izazove s kojima se suočavaju zaposleni roditelji i skrbnici pri usklađivanju poslovnih i obiteljskih obveza Europska komisija predložila je inicijativu za ravnotežu između poslovnog i privatnog života u travnju 2017. Ta je inicijativa ključni rezultat europskog stupa socijalnih prava.

Direktivom o ravnoteži između poslovnog i privatnog života utvrđuje se niz novih ili viših standarda za roditeljski, očinski i skrbnički dopust te pravo na traženje fleksibilnih radnih uvjeta. Pritom se uzimaju u obzir potrebe malih i srednjih poduzeća te se osigurava da ona ne budu nerazmjerno pogođena. Nova direktiva dopunjuje se mjerama politike i financiranja kako bi se državama članicama pružila potpora u provedbi postojećeg zakonodavstva o zaštiti od otpuštanja, razvoju usluga formalne skrbi i uklanjanju ekonomskih prepreka koje sprečavaju rad primatelja drugog dohotka u kućanstvu.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.