Europska komisija prvi put objavljuje investicijske preporuke zemljama članicama

Europska komisija prvi put objavljuje investicijske preporuke zemljama članicama

Europska komisija će u srijedu, u sklopu preporuka zemljama članicama u pogledu proračunskih i reformskih mjera, po prvi put objaviti i investicijske preporuke, svojevrsni investicijski vodič u koje sektore treba ulagati i koja su moguća uska grla za ulaganja. 

Europska komisija će u srijedu objaviti proljetni gospodarski paket, koji uključuje preporuke zemljama članicama u pogledu proračunskih i reformskih mjera koje bi trebale poduzeti.

Europska komisija u okviru Europskog semestra u svibnju objavljuje preporuke za svaku zemlju članicu zajedno s ocjenama njihovih fiskalnih politika, strukturnih reformi i mjera za rast i zapošljavanje koje trebaju poduzeti u sljedećih godinu i pol dana. Preporuke se temelje na iscrpnoj analizi dokumenta koje su u travnju Komisiji dostavile zemlje članice - nacionalnih reformskih programa i programa konvergencije.

Sadržaj preporuka temelji se na dijalozima provedenim s državama članicama, nacionalnim programima reformi, podacima Eurostata i nedavno objavljenim proljetnim ekonomskim prognozama. Ove će godine Komisija prvi put, uz specifične preporuke, objaviti i investicijske preporuke za svaku zemlju članicu.

- Novo je to da će specifičnim preporukama biti pridodan novi aneks, svojevrsni vodič za investicije iz kohezijskih fondova u sljedećem programskom razdoblju 2021.-2027. Bit će istaknuta neka područja kao prioriteti za ulaganja u pojedinim članicama, kao i prepreke za investicije, uska grla, rekao je dužnosnik EU-a najavljujući novi gospodarski paket.

Te investicijske preporuke uključivat će sve ulaganja koje Komisija smatra potrebnima, neovisno o tome hoće li se financirati europskim ili nacionalnim sredstvima, javnim ili privatnim.

Financijska kriza krajem prošlog i početkom ovoga desetljeća dovela je do kolapsa investicija u EU-u. Budući da iz europskog proračuna nije moguće pokriti sve investicijske potrebe, Junckerova Komisija je pokrenula Program ulaganja za Europu s ciljem privlačenja privatnih investicija. To je napravljeno tako da su u europskom proračunu rezervirana sredstva kao jamstvo za odobravanje investicijskih kredita čime se smanjuje rizik za privatne ulagače.

U dosadašnjoj praksi preporuke Europske komisije slabo su se provodile u zemljama članicama. Kod dvije trećine tih preporuka postignut je "određeni napredak" u ispunjavanju, a u potpunosti je provedeno samo devet do deset posto tih preporuka, ističu u Komisiji.

Kako bi povećala stupanj provedbe tih preporuka, Komisija je za novi sedmogodišnji proračun predložila da se uvede tješnja veza između ispunjavanja preporuka i povlačenja europskih sredstava.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.