Teme sastanka EV-a europski proračun, strateški program EU-a (2019.-2024.) te budućnost europskih institucija

Teme sastanka EV-a europski proračun, strateški program EU-a (2019.-2024.) te budućnost europskih institucija

Drugog dana boravka u Bruxellesu, predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje na sastanku Europskoga vijeća, a potom i na radnoj večeri na kojoj će čelnice i čelnici 28 zemalja Europske unije raspravljati o imenovanjima novih čelnika europskih institucija i drugim europskim temama.

U izjavi medijima, uoči sastanka, predsjednik Vlade Plenković kazao je da će se na današnjem sastanku Europskog vijeća razgovarati o Višegodišnjem financijskom okviru EU-a, zaštiti okoliša, vanjskim odnosima i politici proširenja, Strateškom programu EU-a (2019.-2024.), kao i o budućim europskim institucijama.
 

Osvrnuo se i na pisanje belgijskog dnevnog lista Le Soir koji je objavio da se kao ozbiljni kandidati za čelnike Europske Komisije i Europskog vijeća spominju on i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Kazao je da je puno toga o čemu se špekulira u medijima jako daleko od razgovora koji se vode za stolom.
 

"Budimo realni. Mi svi skupa pratimo medije i ako malo pogledate europske medije ima toliko tih špekulacija, a ono što ja mogu reći da je jako puno toga u tim špekulacijama daleko od razgovora koje vodimo za stolom. Pregovori su vrlo teški, vrlo tvrdi. Večeras ćemo imati raspravu, pitanje je do kada će trajati i ne bih se kladio da će odluka biti danas ili sutra", rekao je Plenković.
 

Na upit novinara bi li Hrvatska realno mogla odbiti jedno tako visoko mjesto ako bi joj bilo ponuđeno, premijer Plenković je pojasnio da te funkcije ne idu po sistemu darova.
 

„Mislim da imate krive premise, ali dobro je da se špekulira, simpatično je", zaključio je Plenković.
 

Izvor: Hina/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.