Breznički Hum - Odjeci projekta RECup: NEZAPOSLENOST U RH U OPADANJU, SLIČNO I U EUROPI

Breznički Hum - Odjeci projekta RECup: NEZAPOSLENOST U RH U OPADANJU, SLIČNO I U EUROPI

Rumunjski i talijanski projektni događaji, održani ranije ove godine u Bukureštu i Sorianu, bili su uvod u događaje koje donosi i dalje razrađuje europski projekt RECup – jačanja europskog stanovništva stvarajući uvjete građanskog i demokratskog sudjelovanja u kreiranju europskih politika.
Ovaj je put domaćin bila Hrvatska, točnije Općina Breznički Hum kojoj je ovo 25. projekt u kojem sudjeluje unatrag 14 godina. Za lokaciju smještaja i lakšu provedbu projekta odabrane su Varaždinske Toplice i tamošnji hotel Minerva, što se pokazalo kao pun pogodak za više od 40 gostiju - sudionika CERV RECup projekta financiranog sredstvima Europske Unije - iz Rumunjske, Grčke, Malte, Španjolske, Italije i susjedne Slovenije. Predstavnik ovoga projekta kao vodeći partner jest Rumunjska, a glavne odrednice i teme vezane uz nezaposlenost i mlade razmatrane su kroz prizmu njihovog utjecaja na europske politike. Promišljanje i zaključci vezani uz nezaposlene građane te njihov utjecaj na društvo, kao i dolazak tražitelja zaposlenja iz trećih zemalja – Nepala, Indije, Pakistana i drugih – dokazano su u velikom porastu u svim zemljama članicama Europske Unije.

Iz tog su razloga, nakon uvodnih riječi predstavnika organizatora Projekta Ayxana Samadova i domaćina načelnika Brezničkog Huma Zorana Hegedića, koji su predstavili projekt, teme i domaćinsku općinu, u predavanjima sudjelovale predsjednica Lokalne akcijske grupe „Prigorje – Zagorje” (LAG PRIZAG) Nevenka Benjak i ravnateljca Crvenog križa Varaždinske županije Sandra Vidaček. Obje su ukazale na trendove zapošljavanja na području obuhvaćenom odgovornošću LAG-a i Županijskog CK, te istaknule kako je nezaposlenost puno manja od razdoblja uoči i tijekom epidemije COVID-a.


- U prošloj godini bilo je 2245 nezaposlenih osoba od čega 53 posto žena, prema čemu Varaždinska županija ima jednu od najnižih stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj od 3,1 posto – istaknula je Vidaček, a podaci su gotovo identični na području koje pokriva LAG s time da je potrebno znati kako na sveukupnom području Varaždinske županije i LAG-a živi ukupno oko 200 tisuća ljudi. Osim toga CK provodi projekte Zaželi kojima obuhvaća starije, nemoćne i invalidne osobe kojima je potrebna pomoć pri svakodnevnim životnim situacijama, a što su uredili angažmanom gerontodomaćica, koje obilaze ljude u potrebi pružajući im svu potrebnu pomoć.
Stručno izlaganje je prethodilo radionicama vezanim uz tematiku koja prati ideju projekta – zapošljavanje, nezaposlenost, odlazak domaće radne snage u inozemstvo, i dolazak strane radne snage u zemlje članice EU.

Slijedeći 4. susret sudionika ovoga projekta bit će održan tijekom mjeseca travnja u grčkom Solunu, poslije čega predstavnici zemalja sudionica putuju u Španjolsku pa na Maltu.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.