Bavarska zahvalna Hrvatskoj na zaštiti vanjske granice EU-a

Bavarska zahvalna Hrvatskoj na zaštiti vanjske granice EU-a

Bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrman u četvrtak je zahvalio hrvatskoj policiji na zaštiti europske granice, ali i izrazio zabrinutost povećanjem broja ilegalnih imigranata na zapadnobalkanskoj ruti, poručivši da se situacija iz jeseni 2015. više ne smije ponoviti u Bavarskoj i Njemačkoj.

"Zahvaljujem hrvatskim kolegama što štite europsku granicu i čestitam Hrvatskoj na zelenom svjetlu Europske komisije u vezi ispunjavanja tehničkih uvjeta za pristupanje Schengenu", kazao je Herrman nakon sastanka s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem.

Njih su dvojica suglasna da je suradnja bavarske i hrvatske policije "veoma bitna", a Herrman je dodao da Bavarska smatra da Hrvatska vrlo pozitivno" kontrolira granicu.

Izrazio je zabrinutost zbog "povećanog broja" ilegalnih imigranata koji prolaze kroz Grčku, Albaniju, Sjevernu Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu te da, iako taj problem još uvijek nije stigao do Bavarske, primaju izvješća o "vrlo ozbiljnoj situaciji" u tim državama.

"Ta nas povećana brojka vrlo zabrinjava. Imamo jasne upute da se situacija iz jeseni 2015. više ne smije ponoviti u Bavarskoj i Njemačkoj", istaknuo je bavarski ministar unutarnjih poslova, sportova i integracije.

Ministar Božinović je kazao da hrvatska policija uspješno odolijeva svim izazovima zaštite hrvatske granice i vanjske granice Europske unije.

"Dao sam pregled situacije na istočnomediteranskoj ili zapadnobalkanskoj ruti o tome da postoji povećanje pritiska na granice Europske unije, ali i da hrvatska policija, pa i uz pomoć europskih institucija, uspješno odolijeva svim tim izazovima", rekao je.

Zeleno svjetlo za Schengen potvrda je našega učinkovitog rada na zaštiti hrvatske granice i vanjske granice Unije

"Potvrda našega vrlo učinkovitog rada zaštite hrvatske granice i vanjske granice Unije je odluka koju je Europska komisija donijela prije dva dana, a vezano uz ispunjenje tehničkih uvjeta za pridruženje Shengenskoj zoni", naglasio je Božinović.

Izvor: Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.