Grlić Radman: Brexit neće ugroziti prioritete hrvatskog predsjedanja

Grlić Radman: Brexit neće ugroziti prioritete hrvatskog predsjedanja

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u ponedjeljak da je izjava bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hecegovine Šefika Džaferovića kako Hrvatska vodi politiku nastojeći ostvariti ciljeve postavljene tijekom "agresije na BiH" dokaz nefunkcionalnosti te države i da joj je Hrvatska partner na putu prema europskoj integraciji.

"Zaboravlja se da je Hrvatska najiskreniji zagovaratelj europskog puta BiH", rekao je novinarima ispred ministarstva ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman reagirajući na izjavu Šefika Džaferovića dodajući da ona dokazuje kako "BiH još uvijek nije funkcionalna država". 

Džaferović je optužio Hrvatsku da prema njegovoj zemlji vodi jednostranu politiku koju je Europska unija već odbacila dodajući da je riječ o nastojanju ostvarenja ciljeva postavljenih tijekom "agresije na BiH", objavilo je u nedjelju sarajevsko "Oslobođenje".

Grlić Radman žali zbog tih izjava i kaže da Hrvatska želi da "BiH bude funkcionalna, europska država koja poštuje vladavinu prava i jamči prava triju konstitutivnih naroda. I Hrvata i Bošnjaka i Srba".

Šef hrvatske diplomacije također je poručio da se izostankom podrške Europskog vijeća Sjevernoj Makedoniji i Albaniji na putu prema EU ne šalje ispravna poruka drugim zemljama koje teže europskoj integraciji.

"Pokretanje pregovora s te dvije zemlje bila bi jako dobra poruka ostalim zemljama zapadnog Balkana", smatra Grlić Radman.

Pitanje Brexita moglo bi se rješavati tijekom hrvatskog predsjedanja

Veleposlanici 27 članica Europske unije u ponedjeljak su odobrili izlazak Ujedinjene Kraljevine iz EU-a do 31. siječnja 2020. pa bi se pitanje Brexita moglo prebaciti u vrijeme hrvatskog predsjedanja EU-om.

"To ne mijenja ništa u našoj agendi i što se tiče naših prioriteta", rekao je Grlić Radman, no podsjeća da će Hrvatska za vrijeme predsjedanja "rješavati europska pitanja i pratiti politički razvoj situacije u UK".

Podsjeća kako "ulazak u EU nije lagan, ali je izlazak još teži" i smatra da zbog toga "hrvatski građani trebaju cijeniti članstvo u EU".

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.