Plenković se sastao s Van Overtveldtom: Uspješan završetak pregovora o europskom proračunu bit će kompromisno rješenje

Plenković se sastao s Van Overtveldtom: Uspješan završetak pregovora o europskom proračunu bit će kompromisno rješenje

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima s predsjednikom Odbora za proračun Europskoga parlamenta – pregovaračkog tima za Višegodišnji financijski okvir Johanom Van Overtveldtom. Uz predsjednika Vlade, u razgovorima je sudjelovao i potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

Nakon sastanka, potpredsjednik Vlade Marić i predsjednik Odbora za proračun Europskoga parlamenta Van Overtveldt održali su konferenciju za medije.
 
Marić je uvodno kazao da se s predsjednikom Odbora za proračun susreo još prošli tjedan na tzv. "hearingu" u Bruxellesu na kojem su se izmijenile informacije te se raspravljalo o prioritetima hrvatskoga predsjedanja u prvih šest mjeseci ove godine.
 
Fokus na procesu Višegodišnjeg financijskog okvira
 
"Jasno smo elaborirali naše prioritete, ali najveći je fokus, kao i na današnjem sastanku stavljen na proces Višegodišnjeg financijskog okvira, koji nas sve najviše zaokuplja", naveo je Marić, naglašavajući da je glavnina posla u rukama Europskoga vijeća i predsjednika Charlesa Michela.
 
Najavio je i novi sastanak za tri tjedna na kojem će se razgovarati sa članicama Vijeća. Kazao je da je Hrvatska, kao predsjedavajuća, spremna nastaviti dijalog s Europskom komisijom, ali i s Europskim parlamentom, budući da nakon dobivanja političkog okvira, što je tzv. pregovarački okvir kao rezultat rada Europskoga vijeća. postoji čitav niz, konkretno 45 sektorskih dosjea koji su važni i dio su ukupnog paketa, te sastavni dio dijaloga. 
 
Marić je izrazio zadovoljstvo ovom razmjenom informacija s Odborom za proračun, jer je s  hrvatske strane jasno artikulirano da je cijeli tim hrvatskog predsjedanja spreman za nastavak razgovora.

"Svi se nadamo uspješnom završetku ovog važnog posla pred nama", ustvrdio je.
 
Van Overtveldt: Jasna i argumentirana stajališta parlamenta o tome kako proračun treba izgledat
 
Johan Van Overtveldt  također je zadovoljan sastankom i činjenicom da je hrvatsko predsjedanje uspješno započelo.
 
I predsjednik Odbora za proračun Europskoga parlamenta ističe veliku važnost novog Višegodišnjeg financijskog okvira 2020.-2027. godine u vezi s kojim je Europski parlament  "izrazio vrlo jasna, eksplicitna i argumentirana stajališta  o tome što je potrebno da bi Europska unija funkcionirala kako treba, na dobrobit svojih građana".
 
"Još puno toga treba napraviti, ima još puno tema za razgovor koje će se u sljedećim mjesecima morati  iskristalizirati.  I mi, posebno u Odboru za proračun Europskoga parlamenta, računamo na hrvatsku suradnju  kako bi usvojeni proračun bio na potrebnoj razini", smatra Van Overtveldt.
 
Stav Europskog parlamenta je da višegodišnji financijski okvir mora biti veći od izvorno predloženog
 
Upitan o hrvatskim prioritetima kad se radi o Višegodišnjem financijskom okviru, napomenuo je da su, kad je tema raspodjela financijskih sredstava, ciljevi nerijetko suprotstavljeni te da je stav Europskoga parlamenta da VFO treba biti veći od izvorno predloženog.
 
"To je sastavni dio procedure pregovora, sada je to na razini Europskoga vijeća, najvišoj političkoj razini u smislu sučeljavanja različitih pogleda, iz perspektive kontributora -  neto uplatitelja i onih koji su neto korisnici.

Za uspješan završetak  očekujemo kompromisno rješenje. U tijeku ove godine proces se mora okončati i prijeći na pravo funkcioniranje Višegodišnjeg financijskog okvira", ocijenio je.
 
Marić: Brexit nije novost, ukalkuliran je u brojne analize i izračune i sastavni je dio novog okvira
 
Upitan o posljedicama Brexita na Hrvatsku, potpredsjednik Vlade Marić kazao je da će to za sve članice biti važan element. Dodao je da to nije novost i da je već ukalkulirano  u brojne analize i izračune te je sastavni dio novog okvira.

"Kako će se odraziti na pojedince zemlje nije specificirano i jednako će vrijediti za sve. Ideja i namjera je stvoriti realističan i dovoljno efikasan okvir kako bi zadovoljio potrebe i prioritete  Europske unije na zadovoljstvo svih građana", odgovorio je Marić.
 
Johan Van Overtveldt potvrdio je da je Brexit jedno od kompleksnih pitanja višegodišnjeg proračuna.

"S obzirom da je Ujedinjena Kraljevina bila neto-kontributor, morat ćemo naći konstruktivna rješenja kad se radi o Brexitu kako bi se zadovoljile potrebe svih europskih pa tako i hrvatskih građana", kazao je.
 
U novom proračunu nastojat ćemo kombinirati sve potrebe svih zemalja članica
Upitan o posebnom položaju Hrvatske koja nije jednako dugo koristila europska sredstva poput ostalih zemalja, Van Overtveldt je naglasio da je europski proračun investicijski te je stoga važan za sve zemlje članice, upravo zbog investicijskih planova.
 
"Zato su dosad i bili izrazito važni kohezijski fondovi, pogotovo za one zemlje koje možda na neki način zaostaju i mi gledamo kako bismo te kohezijske fondove i dalje primjenjivali i kako bi i dalje bili dijelom našeg proračuna.

No,  kao što znate, pojavljuju se i novi izazovi, poput klimatskih promjena  s kojima se nova Europska komisija želi uhvatiti u koštac predlažući  usvajanje Zelenog plana, tako da ćemo u novom proračunu pokušati kombinirati sve potrebe svih zemalja članica s novim izazovima koji su pred nama", zaključio je predsjednik Odbora za proračun Johan Van Overtveldt.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.