Plenković o mogućem izlasku vojske na granicu

Plenković o mogućem izlasku vojske na granicu

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg danas boravi u Hrvatskoj. Sastao se s premijerom Andrejem Plenkovićem, a sastaje se i s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem.

Plenković je nakon zajedničke izjave, odgovarajući na novinarsko pitanje razmatra li se mogućnost promjene zakona kako bi Hrvatska vojska dobila veće ovlasti i mogla izaći na granicu, rekao da razmatraju sve scenarije.

- Bitno je da budemo pripravni na eventualno intenziviranje, rekao je Plenković, naglasivši da prema onome što je jučer vidio u Grčkoj i s obzirom na uvjeravanja premijera Kyriakosa Mitsotakisa vjeruje da će politika sadašnje grčke vlade biti bitno drugačija.

- Ako grčka i bugarska granica budu nepropusne, tada velikih prijetnji neće biti. To je ono što je najbitnije, rekao je Plenković.

Dodao je da hrvatska policija čuva našu granicu te da će to biti konstanta, ali da će vidjeti kako, u slučaju potrebe, i pripadnici Hrvatske vojske mogu pomoći u tom procesu.

Premijer Plenković rekao je u zajedničkoj izjavi da je povod Stoltenbergova posjeta neformalni sastanak ministara obrane EU-a kojem je Hrvatska domaćin. Rekao je da su danas razgovarali o aktivnostima Hrvatske u sklopu NATO-a.

- Odgovorna smo saveznica, zemlja koja doprinosi brojnim međunarodnim misijama. Ukupno je oko 440 pripadnika HV-a u različitim misijama, bilo da su one NATO-ove misije, međunarodna savezništva ili Europske unije. To znači da u odnosu na broj naših pripadnika imamo značajan doprinos globalnom miru i sigurnosti, rekao je Plenković.

Rekao je da su posebno govorili o potencijalnoj migrantskoj krizi.

- Složili smo se da u cijelosti na razini EU-a te brojnih članica EU-a i NATO-a postoji jasan i čvrst stav da treba sprečavati nezakonite migracije i ne instrumentalizirati ljude koji su ionako već u teškom položaju te ih dovoditi u situaciju da misle da su granice otvorene, a nisu, i na taj način izazivati dodatne humanitarne poteškoće i krize, rekao je Plenković.

Dodao je kako je bitno da se spriječi situacija kao u prošloj krizi te suradnjom EU-a i NATO-a nastojati da se spriječi novi migrantski val.

Govorili su i o situaciji u Afganistanu, kao i o pripremama NATO-a za fazno smanjivanje snaga u operaciji "Odlučna potpora". Plenković je najavio da će u skladu s time prilagođavati i prisutnost hrvatskih snaga.

Stoltenberg je, među ostalim, pozdravio hrvatsku ulogu u suradnji s partnerima na zapadnom Balkanu.

- Pozdravljamo i činjenicu da je Hrvatska povećala trošak za obranu te da imamo jasnu predanost dostizanju 2 posto BDP-a, rekao je Stoltenberg.

Rekao je da postoji povijesna prilika za mir u Afganistanu, za što talibani moraju poštovati svoje obveze.

- NATO ostaje predan afganistanskoj stabilnosti i sigurnosti te ćemo podržavati afganistanske snage financiranjem i obukom, rekao je Stoltenberg.

Dodao je kako su se složili da je situacija u Siriji vrlo kompleksna, izazovna i zapaljiva.

- Osuđujemo neselektivno bombardiranje koje provode Asadov režim i Rusija. Pogoršali su strašnu patnju sirijskih građana i intenzivirali kretanje izbjeglica prema Turskoj, rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da NATO ostaje predan očuvanju stabilnosti na zapadnom Balkanu te da Hrvatska u tome ima ključnu ulogu.

- Cijenim vašu snažnu političku potporu za pristupanje Sjeverne Makedonije, rekao je Stoltenberg.

Na pitanje HRT-ova novinara Mire Aščića koliko trošak od 2 posto BDP-a na obranu pridonosi militarizaciji Europe, pogotovo ako ne znamo tko je stvarni neprijatelj NATO-a, Stoltenberg je rekao da postoje mnoge prijetnje i izazovi i da NATO mora biti sposoban odgovoriti na sve u isto vrijeme. Rekao je da su u Afganistanu da zaštite same sebe, kako bi spriječili da ta zemlja postane platforma za organizaciju napada na zemlje NATO-a, poput onog 2001. godine u SAD-u.

- NATO se bori protiv terorizma i pozdravlja hrvatski doprinos, rekao je Stoltenberg.

Upozorio je i da je Rusija upotrijebila vojnu silu protiv susjeda, poput Gruzije i Ukrajine.

- To je prvi put nakon Drugog svjetskog rata da je jedna zemlja uzela dio teritorija druge zemlje upotrebom sile, rekao je Stoltenberg.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/587756/stoltenberg-u-hrvatskoj-nato-se-bori-protiv-terorizma

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.