Istraživanje koronavirusa: Komisija odabrala osamnaesti projekt za razvoj brze dijagnostike

Istraživanje koronavirusa: Komisija odabrala osamnaesti projekt za razvoj brze dijagnostike

Komisija je odlučila financirati još jedan projekt u okviru svojeg hitnog poziva za prijeko potrebna istraživanja koronavirusa i povezane inovacije. Ukupni broj financiranih projekatapretraživanje dostupnih prijevoda na prethodnoj poveznici tako se s prvobitno najavljenih 17 povećao na 18 projekata uz predviđeni proračun od 48,5 milijuna eura iz programa EU-a za istraživanje i inovacije Obzor 2020.

U okviru tih projekata 140 istraživačkih timova iz cijele Europe surađivat će na suzbijanju pandemije koronavirusa. Cilj je novog odabranog projekta, koji se pod nazivom test HG nCoV19 provodi pod vodstvom irskog poduzeća, razvoj i validacija brzog molekularnog dijagnostičkog testa za novi koronavirus. 
 
Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je: Zdravstveni djelatnici na terenu moraju još brže i još točnije dijagnosticirati koronavirus. Time se smanjuje rizik od njegova brzog širenja. Drago mi je da smo povećali broj projekata koji se financiraju sredstvima EU-a u cilju razvoja brze dijagnostike. 
 
U okviru osamnaest odabranih projekata bez odgode se počinje raditi na razvoju brze dijagnostike, liječenja i cjepiva te se istražuje kretanje epidemije na temelju epidemiologije i modeliranja. Proteklih tjedana EU je ujedno mobilizirao do 90 milijuna eura javnih i privatnih sredstavapretraživanje dostupnih prijevoda na prethodnoj poveznici putem inicijative za inovativne lijekove te do 80 milijuna eura potpore inovativnom poduzeću CureVac kako bi intenziviralo razvoj i proizvodnju cjepiva protiv koronavirusa.
 
Konkretna potpora Komisije za prijeko potrebna istraživanja i inovacijepretraživanje dostupnih prijevoda na prethodnoj poveznici dio je zajedničkog europskog odgovorapretraživanje dostupnih prijevoda na prethodnoj poveznici na pandemiju koronavirusa. Nekoliko dodatnih istraživačkih projekata i inicijativa koji se financiraju sredstvima EU-a posvećeno je suzbijanju širenja pandemije i jačanju pripravnosti za izbijanje drugih bolesti. Dodatne informacije dostupne su ovdjepretraživanje dostupnih prijevoda na prethodnoj poveznici.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.