Europska komisija u petak je pozvala države članice EU da zadrže ograničenja ulaska u Uniju iz trećih zemalja do 15. lipnja

virtualni dan europe

Europska komisija u petak je pozvala države članice EU da zadrže ograničenja ulaska u Uniju iz trećih zemalja do 15. lipnja, osim putovanja koja su nužna. Komisija ističe da su i dalje potrebna ograničenja na vanjskim granicama kako bi se smanjio rizik od širenja bolesti zbog putovanja u EU. Neke države članice EU-a i zemlje šengena već poduzimaju preliminarne korake za ublažavanje mjera uvedenih u borbi protiv širenja pandemije, ali situacija ostaje nestabilna u Europi i svijetu. Povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson kaže da je najprije potrebno "postupno ukinuti ograničenja kretanja i kontrole na unutarnjim granicama, a tek potom ograničenja na vanjskim". Margaritis Schinas, potpredsjednica Komisije za promicanje europskog načina života, također poziva na postupan pristup.

"Ograničavanje socijalnih kontakata i dalje je glavni alat u borbi protiv širenja koronavirusa. Napredak je postignut u mnogim europskim zemljama, ali situacija u svijetu je vrlo nestabilna. Ne smijemo ukinuti sve mjere odmah, već postupno " , rekao je Schinas.

Komisija je 16. ožujka pozvala šefove država i vlada da privremeno ograniče neobavezno putovanje u EU na 30 dana, počevši od 8. travnja, a zatim 8. travnja zatražili su da se ograničenje produži do 15. svibnja. Sada predlaže da ga produže na još 30 dana, do 15. lipnja. Sve države članice EU (osim Irske) i zemlje Schengena do tada su donijele nacionalne odluke o uvođenju i proširenju ovog ograničenja. Pored ovih 26 zemalja, ograničenje putovanja odnosi se i na četiri zemlje povezane sa schengenskim prostorom (Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku), odnosno na ukupno 30 zemalja. Eu Komisija poziva da se odluka o produženju nastavi koordinirati, jer mjere na vanjskim granicama mogu biti učinkovite samo ako ih sve države članice EU-a i zemlje šengena provode u istom vremenskom okviru i jednako na svim granicama.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.