U travnju veliki pad maloprodajnoga prometa EU27

U travnju veliki pad maloprodajnoga prometa EU27

Prema podacima statističkog ureda Eurostat, u travnju 2020. godine maloprodajni je promet EU27 (obuhvaća poduzetnike kojima je pretežita djelatnost registrirana u odjeljku G47 – trgovina na malo, osim trgovine motornim vozilima i motociklima) realno bio, prema kalendarski prilagođenim podacima, 18% manji (u Hrvatskoj 24% manji) u odnosu na travanj 2019. godine, što predstavlja najbržu dinamiku pada u novijoj povijesti (podaci dostupni od 2001. godine). Ovo je već drugi uzastopni mjesec da je ostvaren godišnji pad maloprodajnoga prometa EU27, što je posljednji put zabilježeno još 2013. godine (lipanj i srpanj). Sama razina realnog maloprodajnoga prometa u travnju 2020. godine (promatrano po svim mjesecima u godini) bila je najniža još od veljače 2015. godine.

S obzirom na to da nisu dostupni pojedinačni podaci za sve članice EU27 (nisu dostupni podaci za Češku, Grčku, Italiju i Cipar), nije moguće utvrditi je li pad prometa u travnju 2020. godine zabilježen u svim članicama, no smanjenje prometa svakako je zabilježeno u svim članicama za koje su travanjski podaci dostupni. Pad prometa u svim članicama EU27 nije nijednom zabilježen u novijoj povijesti, a prema tome je najlošiji mjesec bio veljača 2009. godine kada je u 26 članica ostvaren godišnji pad (samo je u Poljskoj zabilježen rast). Raspon dinamike pada u ovogodišnjem travnju vrlo je širok, pa je tako najsporija dinamika pada (među članicama za koje su dostupni podaci) iznosila 0,5% (u Finskoj), a najbrža je dinamika pada iznosila 31,1% (u Francuskoj).

Na kretanja maloprodajnog prometa u ožujku i travnju 2020. godine znatno je utjecalo zatvaranje velikog dijela prodavaonica (uglavnom su radile samo prodavaonice živežnim namirnicama, ljekarne i benzinske postaje) koje je uslijedilo (ovisno o pojedinoj članici EU27) tijekom ožujka kao dio mjera u borbi protiv koronavirusa. Utjecaj spomenutih mjera uočljiv je i u strukturi maloprodajnoga prometa (po grupama proizvoda), gdje se u travnju godišnji porast realnoga prometa bilježi u prodaji „hrane, pića i duhana“ 1,4% i u „trgovini na malo preko pošte ili interneta“ 25,3% (najbrža dinamika rasta još od veljače 2016. godine), dok je u ostalim grupama proizvoda zabilježen pad.

Na pad realnoga prometa u trgovini na malo EU27 utjecalo je i znatno smanjenje pouzdanja potrošača u travnju (prema rezultatima ankete koje objavljuje Europska komisija). Ipak, svibanjski rezultati pokazuju sporiju dinamiku pada pouzdanja potrošača, što će se, uz svibanjsko popuštanje mjera u EU odraziti i na podatke o maloprodajnom prometu za taj mjesec, za koje očekujemo da će pokazati pad maloprodajnog prometa, ali sporije dinamike u odnosu na dinamiku pada u travnju.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.