U povodu primopredaje predsjedanja Vijećem EU-a Njemačka zahvalila Hrvatskoj na učinkovitosti u teškim vremenima

GRLIĆ RADMAN

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je u srijedu, 1. srpnja u službenom posjetu Berlinu u povodu primopredaje predsjedanja Vijećem Europske unije.Nakon svečane predaje palice predsjedanja njemačkom ministru vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Heiku Maasu, ministar Grlić Radman izrazio je vjeru u uspješnost njemačkog predsjedanja. Nadalje, ministar je istaknuo uspješnu hrvatsko-njemačku bilateralnu suradnju, kao i jačanje bilateralnih odnosa, integriranu i brojnu hrvatsku zajednicu u Njemačkoj te Akcijski plan koji predviđa suradnju u raznim područjima.

„Veliki uspjeh je da ste unatoč pandemiji uspjeli postići to da EU i u ovim teškim vremenima bude učinkovita. I na tome vam zahvaljujem“, rekao je ministar Maas te dodao kako se Hrvatska suočila s izazovima s kojima nitko nije računao te je naglasio kako su Hrvatska i Njemačka bile u stalnom kontaktu tijekom pandemije."Hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije proteklo je u okolnostima bez presedana. Međutim, bili smo brzi, okretni i inovativni i prilagodili se teškim, nezapamćenim okolnostima“, izjavio je ministar Grlić Radman te naglasio da je sigurnost europskih građana, u zdravstvenom i gospodarskom pogledu bila ključni prioritet hrvatskog Predsjedanja. Uz prilagodbe na novonastalu situaciju prouzročenu pandemijom COVID19, ministar Grlić Radman ukazao je na ostale uspjehe Predsjedanja: usvajanje dopunjenog proračuna EU za 2020. godinu, okončanje uređenog izlaska Ujedinjene Kraljevine iz EU, koordinacija repatrijacije 650 000 državljana EU te otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Ministar Grlić Radman poželio je njemačkom kolegi Maasu uspješno predsjedanje Vijećem EU te dodao kako se raduje nastavku prijateljskih i partnerskih odnosa Hrvatske i Njemačke.Uz ceremoniju primopredaje predsjedanja ispred Branderbuških vrata, u okviru službenog posjeta Berlinu ministar Grlić Radman susreo se s preuzvišenim nadbiskupom mons. Nikolom Eterovićem, apostolskim nuncijem u Njemačkoj, i s fra Zvonkom Tolićem, voditeljem Hrvatske katoličke misije.

 MVEP

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.