Premijer Andrej Plenković: Pokušavamo osigurati 20 milijardi eura koje bi Hrvatskoj omogućile brz i učinkovit gospodarski oporavak u sljedećih sedam godina

Premijer Andrej Plenković: Pokušavamo osigurati 20 milijardi eura koje bi Hrvatskoj omogućile brz i učinkovit gospodarski oporavak u sljedećih sedam godina

Premijer Andrej Plenković, koji sudjeluje na posebnom sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu o Višegodišnjem financijskom okviru i instrumentu EU sljedeće generacije u pregovorima, rekao je da pokušava osigurati 20 milijardi eura za Hrvatsku u idućih sedam godina. ekonomski oporavak.U izjavi novinarima, premijer je rekao da pokušava naći kompromis i da bi većina šefova država i vlada željela postići dogovor sutra ili eventualno u nedjelju. "Ono što je važno za Hrvatsku jest da nastojimo osigurati više od 20 milijardi eura u narednih sedam godina, što bi nam omogućilo brzi i učinkovit gospodarski oporavak." 

Kompromis je važan

Objasnio je da su se u ovom trenutku iskristalizirali stavovi koji su se na neki način očekivali između grupe "najvidljivih" zemalja i većine ostalih članica, uključujući one velike i najutjecajnije, Francusku i Njemačku, koje teže podržavanju kompromisa. koji je predložio predsjednik Europskog vijeća Charles Michel."Vjerujem, ako svi pokažemo zrelost i odgovornost, da bi se ovaj dogovor o Višegodišnjem financijskom okviru i instrumentu sljedeće generacije EU mogao postići u sljedeća dva dana", rekao je Plenković.Upitan koliko je Hrvatska spremna provesti strukturne reforme i staviti u "veću brzinu", premijer je odgovorio da je poanta ovog cijelog koncepta vezano za buduća sredstva za provedbu nacionalnih programa reformi i oporavka.
 
Spremni smo za mandat za reformu i transformaciju
 
"Činjenica je da je Hrvatska učinila vrlo velik korak naprijed u uskoj komunikaciji s Komisijom. Posebne preporuke koje se odnose na Hrvatsku u dijalogu s Komisijom svake godine pogađaju upravo ona područja u kojima moramo uložiti dodatne napore. Spremni smo brzo reagirati i učinkovito iskoristiti ovaj mandat da bude reformski, transformacijski i iskoristiti ovu izvanrednu okolnost krize za promjene koje su nužne u mnogim sektorima." 

Premijer je naglasio da se Hrvatska protivi ideji koju je predložio nizozemski kolega, a koja bi omogućila bilo kojoj državi članici da blokira nečiji nacionalni plan oporavka i reformi."To je suprotno logici onoga što bi Komisija trebala učiniti. Danas su svi naši nacionalni programi reformi svih članica Europskog semestra detaljno pregledani od strane Europske komisije koja ima usluge, kapacitete i resurse. Većina država članica smatra da to nema smisla. Moramo pronaći mehanizam koji će omogućiti da se ti programi rade u suradnji s Povjerenstvom, da imaju nadzor kvalitete, ali ne i da postoje mehanizmi koji bi blokirali njihovu provedbu, a samim tim i apsorpciju sredstava ", pojasnio je Plenković. Upitan hoće li vlada raditi na novoj ekonomskoj strategiji s obzirom na veći financijski paket i reformske potrebe, Plenković je rekao da će sljedeći tjedan predstaviti program vlade u Hrvatskom saboru, dodavši da je Nacionalni program reformi za iduću godinu već izrađen i provodi se. "Što se tiče nacionalnog programa oporavka, postojat će neka vrsta konture, osnove koju će očekivati ​​sve zemlje. Namjera je da se dokumenti pripreme tijekom jeseni, kako bi se mogli primjenjivati ​​od početka sljedeće godine. Vladin Okvirni program, Nacionalni program reformi, uz Program oporavka, sve povezano s povlačenjem Višegodišnjeg financijskog okvira i instrumenta EU sljedeće generacije.

"Dvaput više sredstava omogućilo bi sedam kapitalnih godina brzom gospodarskom razvoju zemlje
 
Istaknuo je da je nakon pregovora važno da Hrvatska u sljedećih sedam godina ima dvostruko više sredstava u odnosu na prvih sedam godina članstva i da postane kapital za brzi gospodarski razvoj, transformacije, uravnoteženi regionalni razvoj, ruralni razvoj. 
"Bilo bi važno postići okvirni sporazum na razini šefova država i vlada ovih dana. Puno je političkog tereta, spremni smo potaknuti ostale članove na kompromise jer je važno pokazati zrelost. Pomicanje ove teme na neke kasnije datume dovodi nas do Bilo bi idealno da se Hrvatska sada složi tako da s početkom rada nove Vlade imamo jasnu situaciju i znamo na što možemo računati “, zaključio je Plenković.
 
Najvažnije pregovore za sljedećih sedam godina razvoja i funkcioniranja EU, zalagat ćemo se za hrvatske interese
 
Uoči sastanaka, premijer je jutros izrazio uvjerenje da su današnji pregovori najvažnije za sljedećih sedam godina razvoja i funkcioniranja Europske unije o višegodišnjem financijskom okviru i instrumentu EU sljedeće generacije. 
"Zagovarat ćemo se za hrvatske interese, mogućnost financiranja našeg nacionalnog programa oporavka i one projekte koji će omogućiti uravnoteženi regionalni razvoj, razvoj hrvatske poljoprivrede, ali i ulaganja u digitalno i zeleno gospodarstvo. Sve vezano za budućnost i praćenje koraka s četvrtom industrijskom revolucija ", rekao je Plenković. 
Premijer je izrazio nadu da će svi zajedno pokazati stupanj visoke političke zrelosti za slanje ključne poruke svim građanima i članicama Europske unije.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.