EK pomaže Zagrebu s 88,9 milijuna eura iz Fonda solidarnosti EU-a (FSEU), priopćeno je iz te institucije

potres zagreb

Europska komisija (EK) u utorak najavljuje pomoć Zagrebu, kroz prvu isplatu financijske pomoći Hrvatskoj zbog potresa koji je glavni hrvatski grad. Pomoć u vrijednosti od 88,9 milijuna eura Hrvatskoj će biti isplaćena iz Fonda solidarnosti EU-a (FSEU), priopćeno je iz te institucije.

Hrvatskoj će se predujam, najviši isplaćen iz FSEU-a, isplatiti u narednim danima. EK će u međuvremenu dovršiti analizu zahtjeva hrvatskih vlasti i predložiti konačni iznos pomoći koji potom trebaju odobriti Europski parlament i Vijeće.

Komisija ističe da se tim sredstvima podupire Hrvatsku u nastojanjima da pruži pomoć stanovništvu i ponovno uspostavi najvažniju infrastrukturu i usluge, stoji u priopćenju.

Premijer Andrej Plenković je avansna sredstva od 89 milijuna eura najavio u srpnju, dodavši kako se nakon toga očekuje nešto više od 500 milijuna eura.

- Današnjom odlukom nastoji se ublažiti veliki teret koji ta zemlja nosi i ponovno pokazati solidarnost EU-a u takvim teškim vremenima, istaknula je u utorak povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira.

- FSEU je fond osnovan 2002. u okviru kojega se pruža financijska potpora državama članicama i zemljama pristupnicama nakon teških prirodnih katastrofa. Dosad se koristio za 88 katastrofa u 24 države, u iznosu od 5,5 milijardi eura, dodaje se u priopćenju.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.