Ministar Banožić na neformalnom sastanku ministara obrane država članica njemačkog Koncepta vodećih nacija

Ministar Banožić

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je 27. kolovoza 2020. godine na neformalnom sastanku ministara obrane država članica njemačkog Koncepta vodećih nacija (Framework Nation Concept – FNC) u kojem je Republika Hrvatska aktivna članica od 2017. godine.Zajednički razvoj vojnih sposobnosti te stvaranje većih borbenih formacija temeljna su područja rada FNC-a, a na ovom, sedmom po redu neformalnom sastanku ministara, izražena je snažna podrška daljnjem radu u okviru FNC-a te je usvojeno „Četvrto izvješće o napretku“.

To izviješće daje jasne smjernice razvoja FNC-a u cilju usmjeravanja na izazove s kojima se oružane snage savezničkih i partnerskih država danas suočavaju, pri čemu se naglašava važnost većeg fokusiranja na kolektivnu obranu, ne zanemarujući pritom međunarodno upravljanje krizama i kooperativnu sigurnost. U tom kontekstu stavlja se naglasak na daljnji razvoj kredibilnih i sposobnih vojnih snaga grupiranih u veće formacije.

U svojoj izjavi ministar Banožić je rekao kako će Republika Hrvatska nastaviti doprinositi razvoju FNC-a, naglasivši važnost sinkronizacije razvoja sposobnosti između NATO-a i EU-a, pri čemu će izgradnja većih formacija svakako doprinijeti europskoj obrani u cijelosti. Istaknuo je aktivnosti Mađarske i Hrvatske u formiranju Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva Centar u Sekesfehervaru, te se zahvalio SR Njemačkoj na potpori i mentoriranju u tom procesu.
U svjetlu novih financijski okolnosti uzrokovanih pandemijom COVID-19, inicijative multinacionalnog razvoja vojnih sposobnosti dobivaju još više na značaju“, rekao je ministar Banožić.

Republika Hrvatska je 2017. godine u veće formacije u okviru FNC Njemačke deklarirala sljedeće snage: motoriziranu pješačku bojnu, vod vojne policije, vod za logističku potporu te do pet stožernih časnika u zapovjedništvima viših razina. Trenutačno Republika Hrvatska aktivno sudjeluje u dva klastera razvoja sposobnosti – „Logistika“ i „Združena vatrena potpora“, a planira se uključiti i u klastere „Veće formacije“ i „Multinacionalna grupa za zračni prijevoz“.

Inicijativu stvaranja Koncepta vodećih nacija (FNC – Framework Nation Concept) pokrenula je Savezna Republika Njemačka na sastanku ministara obrane NATO-a u lipnju 2013. godine. FNC predstavlja okvir kroz koji zainteresirane saveznice (i partneri) stvaraju platformu za objedinjavanje, održavanje i usavršavanje postojećih i razvoj novih vojnih sposobnosti te stvaranje većih vojnih formacija. FNC je službeno promoviran tijekom NATO summita u Walesu u rujnu 2014. godine, kada su najavljene, te do sada uspostavljene tri grupacije država sa sljedećim vodećim nacijama: Saveznom Republikom Njemačkom, Ujedinjenom Kraljevinom i Talijanskom Republikom. Njemački FNC danas čini ukupno 21 država (Belgija, Hrvatska, Češka, Danska, Njemačka, Mađarska, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Poljska, Slovenija, Slovačka, Rumunjska, Bugarska, Estonija, Litva, Latvija, Švicarska, Švedska, Austrija, Finska) od kojih 17 članica NATO-a te 4 partnerske države.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.