Premijer na Bledu: Raspravljat ćemo o posljedicama Covid-19, što je izazov s kojim nismo naišli

Premijer na Bledu: Raspravljat ćemo o posljedicama Covid-19, što je izazov s kojim nismo naišli

Danas premijer Andrej Plenković sudjeluje na 15. Strateškom forumu na Bledu. U izjavi za medije rekao je da će se na forumu razgovarati o posljedicama Covida-19, globalnom upravljanju aktivnostima na razini Europske unije, odnosima među zemljama i pronalaženju zajedničkog rješenja za globalnu pandemiju.Premijer je ocijenio da je ovo dobro odabrana tema za početak političke jeseni na međunarodnoj razini.
"Ovo je izazov s kojim se nismo suočili i mislim da polako možemo od kraja siječnja do danas sažeti što je bilo dobro, što smo dobro učinili zajedno i kako reagirati u budućnosti kada je riječ o cjepivima, nabavi medicinske i zaštitne opreme, javnosti nabava ", rekao je Plenković.
Upitan o temama sastanka s premijerima Janezom Janšom i Viktorom Orbanom, premijer je podsjetio da se sa slovenskim premijerom Janšom sastao nakon izbora u Hrvatskoj u srpnju, kada su razgovarali o Covid-19.

"Mislim da smo svi zajedno uložili napore kako bismo turističku sezonu učinili što boljom. Općenito smo zadovoljni procjenama kakve su bile u travnju i svibnju, mnogo je bolje. Ali sada trebamo vidjeti koje nove modalitete trebamo zajedno raditi smanjiti zarazu, a zatim naravno i prekogranične učinke ", rekao je premijer.  Od premijera se također zatražilo da sredinom kolovoza cijelu Hrvatsku stavi na crveni popis, koji je uveo obveznu karantenu za sve one koji dolaze s hrvatskog na slovenski teritorij.
"Naša je linija bila da pokušamo, posebno u Sloveniji, ne samo za Hrvatsku, već i za mnoge Slovence koji su nam česti i dragi gosti, sagledati kriterij županijske razine po stupnju zaraze, nešto slično onome što će imati Njemačka. Mislim da zbog toga prostora ima i to je najprikladniji način ", objasnio je Plenković.

Spremni smo nastaviti razgovarati o granici sa Slovenijom.

Odgovarajući na pitanje o arbitraži sa Slovenijom, premijer je naglasio da je hrvatska pozicija jasna i da je Hrvatska još uvijek spremna razgovarati sa Slovenijom o granici. Podsjetio je na slovensku inicijativu pred Europskim sudom u Luksemburgu, koji je rekao da ona nije nadležna.
"Još uvijek smo spremni razgovarati o granici sa Slovenijom. Važno je pronaći rješenje koje je dobro i održivo za obje države", rekao je premijer Plenković.   
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.