Plenarno zasjedanje Skupštine europskih regija, župan Čačić: Iznimno je važna suradnja regija u uvjetima pandemije

Plenarno zasjedanje Skupštine europskih regija, župan Čačić: Iznimno je važna suradnja regija u uvjetima pandemije

Iznimno je važna suradnja regija u uvjetima pandemije koronavirusa te uoči stupanja na snagu dugoročnog proračuna Europske unije od 2021. – 2027. Istaknuo je to župan Radimir Čačić na godišnjem zasjedanju Opće skupštine i jesenskoj sjednici Izvršnog odbora Skupštine europskih regija (AER), najveće neovisne međuregionalne organizacije u Europi. 
Sjednice su održane prošli tjedan online, a župan Čačić je podnio izvještaj o radu Odbora za obrazovanje, kulturu i mlade (Odbora 3) na čijem je čelu. Riječ je o jednom od triju odbora AER-a koji od sljedeće godine postaju radne skupine, pa će župan Čačić biti promaknut u potpredsjednika AER-a. 
Podnio je izvještaj i o provedenim projektima. – Važna je suradnja regija koje imaju utjecaj na prioritete i financiranje Europske unije, što je važno budući da je pred nama novi sedmogodišnji EU proračun – naveo je Čačić. 
Predstavio je i temelj za novi projekt u obliku razmjene iskustva među regijama na temelju analize upitnika o sustavu obrazovanja tijekom pandemije koronavirusa, a na koji su odgovorile članice AER-a. U planu je daljnji razvoj suradnje na području obrazovanja s ciljem pripreme za lakšu prilagodbu obrazovnog sustava funkcioniranju online. 
U planu je i početak provođenja novog programa razmjene službenika od 2021. godine, što će ovisiti o situaciji s pandemijom. Župan Čačić će pridružio i virtualnom Eurodyssee Forumu te podržao istoimeni, najstariji projekt razmjene mladih koji broji 35. godišnjicu održavanja i nastavlja se odvijati čak i u ovim otežanim okolnostima. Zahvaljujući Eurodyssee programu je više od 10.000 mladih diljem svijeta dobilo priliku otputovati u inozemstvo i steći vrijedno radno iskustvo. Varaždinska županija Eurodyssee program provodi od 2006. godine i do sada je u njemu sudjelovalo 70-ak kandidata. Zbog pandemije je privremeno obustavljen prijem stranih kandidata, a u inozemstvo je otputovala samo jedna Eurodisejka, i to iz Varaždinske županije u Valenciju.  
Budu li to okolnosti dopustile, Varaždinska županija će sljedeće godine biti domaćin proljetnog plenarnog zasjedanja AER-a.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.