Pripadnici 7. hrvatskog kontingenta eFPBG – POL stigli u Republiku Poljsku

Pripadnici 7. hrvatskog kontingenta eFPBG – POL stigli u Republiku Poljsku

Pripadnici sedmog hrvatskog kontingenta stigli su u četvrtak, 10. prosinca 2020. godine u večernjim satima u područje NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republiku Poljsku. Kontingent čine pripadnici pripadnici Topničko raketne pukovnije Hrvatske kopnene vojske, Zapovjedništva za potporu, Pukovnije vojne policije i Zapovjedništva za kibernetički prostor.Uoči odlaska u područje NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republiku Poljsku, u vojarni „Bilogora“ u Bjelovaru upriličen je ispraćaj kontingenta kojemu su nazočili zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera OS RH brigadni general Ivan Turkalj, zapovjednik Topničko-raketne pukovnije HKoV-a brigadir Marijan Cikuš te predstavnici Zapovjedništva za potporu, Pukovnije vojne policije i Zapovjedništva za kibernetički prostor.

Tom prigodom, zapovjednik 7. hrvatskog kontingenta bojnik Ivo Koščević izvijestio je nazočne o spremnosti za provedbu zadaće. Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić u svom obraćanju ključnom osoblju 7. kontingenta naglasio je kako je sudjelovanje u ovoj aktivnosti izvrsna prilika za stjecanje i razmjenu novih znanja i iskustava s pripadnicima oružanih snaga savezničkih zemalja u sastavu borbene grupe. General je istaknuo kako je 7. kontingent vrlo uspješno završio ciklus obuke i ocjenjivanja što je pokazatelj da će pripadnici kontingenta sve svoje zadaće  provesti profesionalno i motivirano pridržavajući se svih propisanih sigurnosnih procedura. Na kraju obraćanja čestitao je pripadnicima kontingenta i njihovim obiteljima nadolazeće božićne i novogodišnje blagdane te poželio uspješnu provedbu zadaće i da se po završetku aktivnosti sretno i ponosno vrate u domovinu obogaćeni novim znanjima i iskustvima.Zapovjednik ZOS-a brigadni general Ivan Turkalj istaknuo je kako u vrijeme pandemije COVID-19 posebnu pozornost treba posvetiti zaštiti zdravlja svih pripadnika kontingenta, izrazivši uvjerenje da će kontingent i u ovim zahtjevnim vremenima uspješno provesti zadaće koje se pred njih postavljaju.

Ključnom osoblju 7. HRVCON-a obratio se i zapovjednik Topničko-raketne pukovnije brigadir Marijan Cikuš koji je naglasio kako od pripadnika 7. HRVCON-a očekuje visoku razinu profesionalnosti u provedbi zadaća.NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj provodi međunarodna borbena grupa koju čine pripadnici oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, Rumunjske, Republike Poljske i Republike Hrvatske.

Zadaća borbene grupe ojačane prednje prisutnosti je odvraćanje i obrana NATO saveza. Isto uključuje angažman snaga na teritoriju Republike Poljske sa strateškom svrhom pravovremene pripremljenosti i sposobnosti odgovora na eventualne ugroze, a zemlje sudionice, kroz zajedničko uvježbavanje povećavaju interoperabilnost i spremnost za kolektivnu obranu.

Foto: HV/ TRP/ S. Herceg

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.