Župan Čačić preuzeo dužnost potpredsjednika Skupštine europskih regija

Župan Čačić preuzeo dužnost potpredsjednika Skupštine europskih regija

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić je u četvrtak, 4. veljače, preuzeo dužnost potpredsjednika za kulturu, obrazovanje i mlade Skupštine europskih regija (AER), najveće europske međuregionalne organizacije sa 132 članice.

Na online sastanku Izvršnog odbora AER-a predstavio je projekte koji se provode u području kulture, obrazovanja i za mlade, među kojima je „Skillnet“, čiji je cilj osnaživanje strukovnog obrazovanja. U sklopu projekta održana su i dva webinara s ciljem usmjeravanja mladih prema strukovnom obrazovanju, kao i o funkcioniranju obrazovnog sustava u uvjetima pandemije i lockdowna. Moderator prvog webinara bio je zamjenik gradonačelnika Lepoglave Hrvoje Kovač, predsjednik Pododbora za mlade AER-a.

- Iznimno veliki odaziv na oba webinara dokazao je njihovu uspješnost - naglasio je župan Čačić. Napomenuo je da, posebno u razdoblju kada se na razini EU-a donose najvažniji dokumenti za naredno programsko i financijsko sedmogodišnje razdoblje, postoji potreba za jačim utjecajem regija na izradu nacionalnih planova oporavka i otpornosti EU. - Pozdravljam zajedničko nastojanje regija da se aktivnije uključe u pripremu nacionalnih planova, za što je potreban inkluzivan pristup nacionalnih vlada koje moraju prepoznati i uvažiti značaj regija i lokalne zajednice, kao razina najbližih građanima. Zahvaljujemo Kataloniji, regiji koja je velika i utjecajna, što se uhvatila u koštac sa zajedničkim problemom. Nadamo se osnaživanju regija, kako međusobnom, tako i u kontekstu utjecaja na politike Europske unije - rekao je Radimir Čačić.

Unatoč pandemiji, nastavljene su i pripreme za program razmjene službenika regionalnih uprava, pa će se održati pripremni online tečaj u suradnji s Europskim sveučilištem Sciences Po iz Dijona, dok će se program razmjene službenika nastaviti provoditi kada epidemiološka situacija to bude dozvoljavala.

Na sastanku je dogovoreno da se, s obzirom na epidemiološku situaciju i aktualne mjere,  iduće proljetno plenarno zasjedanje AER-a, kojem je domaćin trebala biti Varaždinska županija, ipak neće održati u Varaždinu, nego online, no kandidatura Varaždinske županije za domaćinstvo jednog od narednih događaja ove organizacije i dalje vrijedi. Bit će to ujedno odlična prilika za promociju Varaždinske županije i ovog dijela Hrvatske, s obzirom na činjenicu da zasjedanjima prisustvuju župani, odnosno guverneri i ostali predstavnici 132 regije, koliko je zemalja članica ove najveće nezavisne međuregionalne organizacije u Europi.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.