U Sloveniji se danas održavaju lokalni izbori

U Sloveniji se danas održavaju lokalni izbori

 Prvi djelomični rezultati poznati su nakon 20 sati. Na lokalnim izborima birači na 3245 biračkih mjesta diljem zemlje odlučuju tko će u sljedeće četiri godine voditi 212 slovenskih općina. Osim gradonačelnika, birat će se i članovi gradskih vijeća, a u pojedinim slučajevima i vijeća gradskih i seoskih i četvrti zajednica.

Birališta za nešto manje od 1,7 milijuna birača s pravom glasa bit će otvorena do 19 sati, a do tada će vrijediti i izborna šutnja. Prvi djelomični neslužbeni rezultati izbora u 212 općina mogu se očekivati ​​iza 20 sati.Za 212 načelničkih mjesta natječe se ukupno 618 kandidata, a za 3382 vijećnička mjesta želi 18.671 kandidat.Po dolasku na biračko mjesto birači će dobiti najmanje dva glasačka listića, za izbor načelnika i članova općinskog vijeća. Glasačkih listića može biti više. U općinama koje imaju ustrojene uže izbore održat će se i izbori u savjete mjesnih, seoskih i područnih zajednica.

U općinama u kojima žive pripadnici talijanske ili mađarske nacionalne zajednice ili romske zajednice birat će se i predstavnici tih zajednica. Gradonačelnicima je potrebno više od 50 posto glasova danih u općini da bi bili izabrani na dužnost. U onim općinama u kojima danas nitko od kandidata za načelnika neće uspjeti, o načelniku će odlučivati ​​drugi krug koji je na rasporedu 4. prosinca. U međuvremenu, novi načelnik već je poznat u 51 općini, jer se za to mjesto natječe samo jedan kandidat.

Prema najavama Ministarstva uprave, prvi djelomični rezultati lokalnih izbora trebali bi biti poznati danas iza 20 sati, a zatim će se podaci ažurirati do 23 sata, odnosno prebrojavanja svih glasova u svim općinama.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.