Premijer o EU-MED 9: Tražit ćemo zajedničko rješenje zemalja mediteranskog bazena o svim važnim aktualnim temama

Premijer o EU-MED 9: Tražit ćemo zajedničko rješenje zemalja mediteranskog bazena o svim važnim aktualnim temama

„Bit ove suradnje je da lideri država članica EU s obala Mediterana pa i Jadranskoga mora, kao Hrvatska i Slovenija, rasprave ključne teme na globalnoj, regionalnoj i europskoj razini“, kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković uoči 9. sastanka na vrhu skupine EU-MED 9 koja se održava u španjolskom Alicanteu. Sastanak koincidira sa sastankom Europskog vijeća koji će se održati idući tjedan, a glavne teme o kojima će se raspravljati su: pitanje nezakonitih migracija,. energetska kriza, ekonomska suradnja, zaštita okoliša, klimatske promjene na Mediteranu. „Tražit ćemo zajednička rješenja ovih zemalja koje jako puno toga dijele i koje pripadaju ovom mediteranskom bazenu“, poručio je Plenković.
 
Intenzivirana suradnja sa Španjolskom
 
Izrazio je zadovoljstvo intenzivnijom suradnjom sa Španjolskom, spomenuvši posjet španjolskog premijera Sáncheza i kralja Filipa VI. Hrvatskoj, kao i posjet predsjednika hrvatske Vlade Španjolskoj. 
„Na taj način se dinamizirala suradnja s ovom važnom članicom EU i mediteranskom zemljom“ istaknuo je. 
Dotaknuo se hrvatskog ulaska u Schengenski prostor za što smo dobili potporu svih zemalja članica EU, kazavši da je takva odluka bila očekivana jer smo ispunili sve kriterije i reforme tijekom procesa koji je trajao šest godina. 
„Kad se stavite u poziciju Bugarske i Rumunjske koje su krenule s procesom prema Schengenskom prostoru prije 11 godina, onda je sigurno kod njih prilično veliko nezadovoljstvo“, kazao je Plenković, najavivši da će se o tome, uz glavne teme poput energetike i svega onoga što je potrebno za ublažavanje posljedica ruske agresije na Ukrajinu, raspravljati sljedećeg tjedna na sastanku Europskog vijeća.  

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.