Europski čelnici pozivaju na otvoreni „ekosustav talenata“ i dublju međugeneracijsku razmjenu znanja

Europski čelnici pozivaju na otvoreni „ekosustav talenata“ i dublju međugeneracijsku razmjenu znanja

U Ateni je održan drugi European Talent Summit kako bi proslavio postignuća Huaweijevih programa koji su i ove godine intenzivno radili na razvoju talenata i vještina među mladima. Tema ovogodišnjeg summita bila je „Zajedno stvaramo održivu budućnost za europske talente“, a događaj je okupio 80 izvrsnih studenata, među kojima i Luku Grubešu, studenta koji je na ovogodišnjem Seeds for the Future programu postigao fantastičan uspjeh kao prvi u Hrvatskoj.

„Prije svega, želio bih zahvaliti Huaweiju što me je pozvao na ovaj događaj, kao i prilici da sudjelujem u ovogodišnjem Seeds for the Future koji mi je pružio zanimljivo i izazovno iskustvo. U sklopu programa imali smo priliku učiti o tehnologijama koje će nas pokretati u budućnosti, ali i upotrijebiti te tehnologije na problemima s kojima se kao društvo danas suočavamo”, rekao je Luka Grubeša, student Fakulteta informatike u Puli.

Osim studenata, okupilo se i stotinjak predstavnika Vlada, međunarodnih organizacija, industrije i akademske zajednice iz cijele Europe kako bi istražili rješenja za nedostatak ICT stručnjaka, promicali digitalnu pismenost i vještine za premošćivanje digitalnog jaza i izgradnju otvorenog i održivog ekosustava talenata.

Radoslaw Kedzia, potpredsjednik Huaweija za srednju i istočnu Europu te Skandinaviju, rekao je: „Talenti su ključni za Europu kako bi nastavila ispunjavati svoje ciljeve digitalizacije i održivog razvoja. Zato se moramo udružiti i izgraditi otvoreni 'ekosustav talenata' za zajednički uspjeh. Huawei je uvijek pridavao veliku važnost razvoju talenata i to je jedan od naših glavnih prioriteta u Europi. Proteklog desetljeća, obučili smo više od trideset tisuća ICT stručnjaka u ovoj regiji.“

Kedzia je na događaju predstavio i novi program „Bright Star“. Cilj programa je svake godine zaprimiti 100 sveučilišnih pripravnika u Europi. U naredne tri godine, Huawei planira zaposliti i 600 novih diplomanata s europskih sveučilišta.

„Procjenjuje se da u Europi 20 posto odraslih nema osnovne digitalne vještine. Mladi talenti mogu pridonijeti smanjivanju jaza ne samo širenjem i usvajanjem mogućnosti koje nude nove i pametne tehnologije, već i radom sa starijim generacijama u oblikovanju digitalne budućnosti“, rekao je David Atchoarena, ravnatelj UNESCO Institita za cjeloživotno učenje.

Huawei podržava uspostavljanje otvorenog ekosustava talenata kroz niz programa za kultivaciju talenata. Tvrtka je do sada otvorila više od 200 ICT akademija u Europi s fokusom na strukovne certifikate koje je dobilo gotovo 16 000 europskih studenata. Huawei je predstavio program Seeds for the Future u Europi 2011. godine i kroz program je obučavao više od 3500 studenata.

„Razvoj IT talenata, kao i primjena novih tehnologija, predstavljaju ključne fokuse Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva. Ulaganje u mlade, digitalizacija i jačanje međunarodne suradnje iznimno su važni za postizanje ciljeva digitalne transformacije Republike Hrvatske, a Huawei svojim projektima ujedinjuje sve segmente i doprinosi razvoju IT industrije, ali i akademske zajednice.”, rekla je Martina Koščec Perić, viša savjetnica u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva Republike Hrvatske.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.