Pripadnici HV-a u Sloveniji će postaviti lansirni most “Bailey M-1” na rijeci Dreti

Pripadnici HV-a u Sloveniji će postaviti lansirni most “Bailey M-1” na rijeci Dreti

Lansirni most „Bailey M-1” prvi put će biti postavljen izvan granica Republike Hrvatske, a ovo je ujedno treći angažman HV-a od kada je Sloveniju pogodilo veliko nevrijeme i poplave.

Pripadnici Hrvatske vojske s lansirnim mostom “Bailey M-1”, četiri tegljača s poluprikolicama, četiri kombija i jednim viličarom upućeni su u nedjelju 3. rujna 2023. godine u Republiku Sloveniju, u sklopu pružanja međunarodne pomoći u otklanjanju olujnog nevremena koje je zahvatilo Sloveniju.
Uoči polaska, oko 40 pripadnika Zapovjedništva za potporu i Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske na vojnom poligonu Cerovac kod Karlovca izvršili su pripremu mosta Bailey M-1” za transport u Sloveniju. Ova aktivnost uključuje ne samo pripremu mosta, već i njegov transport i iskrcaj pretovarnom mehanizacijom.
Pripadnici HV-a postavit će lansirni most “Bailey M-1” u mjestu Lačja Vas u općini Nazarje na mjestu urušenog mosta tijekom velikog nevremena i poplava koje je zahvatilo Sloveniju, na rijeci Dreti postaviti hrvatski most “Bailey M-1”.

Most će imati gusjeničnu nosivost 36 tona, a osovinsku 42 tone. Dužina mosta bit će 27,43 metara, a širina 3,23 metara. Gradnja mosta omogućit će normalan život tamošnjem stanovništvu koje je gotovo odsječeno od ostatka zemlje.

Lansirni most „Bailey M-1” prvi puta će biti postavljen izvan granica Republike Hrvatske, a ovo je ujedno i treći angažman HV-a od kada je Sloveniju pogodilo veliko nevrijeme i poplave.
Pripadnici Hrvatske vojske vratili su se iz Slovenije 29. kolovoza, gdje su u općinama Ljubno, Nazarje, Luče i Rečica te rijeci Savinji 20 dana bili angažirani na utovaru i prevoženju zemlje i kamenog materijala, izgradnji nasipa od kamenog materijala te ugradnji u nasip, iskopavanju naplavljenog kamenog materijala, uklanjanju naplavljene zemlje, čišćenju prometnica, parkirališta i prilaza kućama i strojnom planiranju.

Također, u pružanju pomoći Sloveniji sudjelovali su i pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s helikopterom Mi-171Sh koji su 6. kolovoza 2023. u mjestu Donja Bistrica kod Lendave bili angažirani na aktivnostima prenošenja betonskih blokova za stvaranje barijera za suzbijanje poplava rijeke Mure.

Podsjetimo, pripadnici Hrvatske vojske angažirani su u pružanju humanitarne pomoći Sloveniji temeljem naredbe ministra obrane, i u skladu s Odlukom Vlade Republike Hrvatske o prelasku granice Oružanih snaga Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći u Republici Sloveniji u uklanjanju posljedica olujnog nevremena te Odlukom o pružanju žurne pomoći poplavom pogođenim područjima u Republici Sloveniji.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.