Hrvatska ove i prošle godine u Schengenskom informacijskom sustavu provjerila 604 milijuna ljudi

Hrvatska ove i prošle godine u Schengenskom informacijskom sustavu provjerila 604 milijuna ljudi

Ministar Davor Božinović kazao je u Bruxellesu da hrvatske službe čine sve što je u njihovoj moći da se osigura visoki stupanj sigurnosti za sve građane. Naglasio je da je Hrvatska ove i prošle godine u Schengenskom informacijskom sustavu provjerila 604 milijuna ljudi, te da je jedna od rijetkih zemalja koja je izravno spojena na baze američkog terorističkog screening centra. Kad je riječ o najavama iz Slovenije da će produljiti kontrole na granici s Hrvatskom do lipnja sljedeće godine, Božinović smatra da su puno efikasnije mobilne policijske kontrole od kontrola na samim granicama.

"Naše službe čine sve što je u njihovoj moći da se prevenira i da se osigura visok stupanj sigurnosti za naše građane", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon sastanka ministara unutarnjih poslova država članica EU-a. 
Ministri su na svom sastanku u Bruxellesu između ostaloga razgovarali i o opasnostima radikalizacije i situaciji u Europi nakon izbijanja rata između Izraela i Hamasa.

Sigurnosna suradnja između država članica

Božinović je rekao da je u raspravi posebno naglašena sigurnosna dimenzija suradnje između članica, koja se odnosi prije svega na razmjenu sigurnosno relevantnih informacija. “Što se nas tiče, mi smo ponovili da je Hrvatska jedna od država koje provodi upravo taj preventivni dio koji znači registraciju svih osoba koje ulaze u Hrvatsku, uključujući i populaciju ilegalnih migranata”, dodao je. 
Naglasio je da je Hrvatska ove i prošle godine u Schengenskom informacijskom sustavu provjerila 604 milijuna ljudi, te da je jedna od rijetkih zemalja koja je izravno spojena na baze američkog terorističkog screening centra. “Prošle smo godine imali više od devet tisuća takozvanih pogodaka, odnosno osoba koje se mogu dovesti u vezu s terorističkim aktivnostima. Dakle, Hrvatska je sve ove godine podigla tu dimenziju suradnje i razmjene informacija na razinu koja nas je, uostalom i kvalificirala i za Schengen i za američke programe Global Entry i Visa waiver", ustvrdio je ministar.  
Rekao je da je Hrvatska nakon Hamasova napada na Izrael podigla mjere sigurnosti, prije svega u vjerskim i drugim objektima i da će se te mjere provoditi dokle god bude potrebno.Kad je riječ o najavama iz Slovenije da će produljiti kontrole na granici s Hrvatskom do lipnja sljedeće godine, Božinović smatra da su puno efikasnije mobilne policijske kontrole od kontrola na samim granicama.
“Ovi podaci koje sam spomenuo o broju pogodaka u Schengenskom informacijskom sustavu i u američkoj bazi za teroriste govore o tome da Hrvatska ulaže u taj dio sigurnosti za sebe i svoje građane, ali i za Europu i europske građane, uključujući naravno i slovenske građane više nego neke druge države članice”, rekao je Božinović.

Hrvatska od ulaska u Schengen spriječila više od 34 tisuće takozvanih sekundarnih migranata da uđe u Sloveniju
 
Kazao je da svaka država članica ima pravo uvesti interne kontrole, da trenutačno 17 država članica provodi kontrole. 
“Međutim, mi smo za model koji je puno učinkovitiji, a to je model mobilnih efikasnih zajedničkih patrola ne samo na graničnim prijelazima, jer ako postoji zabrinutost  od terorizma, onda te osobe sigurno ne idu glavni cestovnim pravcima iz države u državu, već koriste alternative”, rekao je Božinović.  Istaknuo je da se sustav kompenzacijskih mjera po dubini teritorija pokazao itekako učinkovitim, da je Hrvatska od ulaska u Schengen kroz kompenzacijske mjere sama spriječila više od 34 tisuće takozvanih sekundarnih migranata da uđe u Sloveniju. 
Kad bi se još na to udružile snage iz slovenske ili talijanske policije taj broj bi bio sigurno veći i postigao bi se onaj cilj kojemu mi težimo kroz konkretne akcije, a ne kroz deklaracije, zaključio je ministar Božinović.

Izvor: Hina/Vlada

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.