Hrvatima u BiH 25 milijuna kuna za provedbu kulturnih, obrazovnih, zdravstvenih i ostalih projekata

TOLISA

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u Tolisi u Bosni i Hercegovini na svečanosti u povodu potpisivanja ugovora o financijskoj potpori za provedbu kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini iz sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2019. godinu.U prigodnom obraćanju predsjednik Vlade Plenković zahvalio je na gostoprimstvu, a posebno gvardijanu Franjevačkog samostana u Tolisi fra Mariju Juriću te ostalim franjevcima.

„Hvala na ovako lijepom ozračju i ovako lijepoj atmosferi. Ovo je jako lijepo okupljanje Hrvata u Bosni i Hercegovini te je i večerašnja 'Večer Hercegovine u Posavini' uvijek dobra prigoda za sinergiju hrvatskog naroda u BiH“, poručio je.

Europska budućnost BiH

Izdvojio je pritom da su u Tolisu došli s poštovanjem prema BiH sa željom da se odnosi uređuju na što kvalitetniji način, da se rješavaju otvorena pitanja te da se kroz potporu BiH posebno vodi računa o pravima
Hrvata kao najmalobrojnijeg, ali važnog naroda za sadašnjost, prošlost, ali još više za europsku budućnost BiH. Napomenuo je da je zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović evocirao trenutke kada je za vrijeme njegove dužnosti predsjedatelja
Predsjedništva BiH ta zemlja podnijela zahtjev za članstvo u Europskoj uniji.„Uz snažnu potporu diplomacije BiH, ali i uz potporu Republike Hrvatske, kao članice EU, taj proces kontinuirano traje. Mi ćemo se zalagati da ide na dobrobit cijele zemlje, a da istodobno osnaži ravnopravnost i položaj hrvatskog naroda“, istaknuo je.

Stečevina projekata

Plenković je izdvojio, vezano za ugovore koji se danas potpisuju, da su oni vrijedni skoro 26 milijuna kuna.„To je sjajno – 90 ugovora i projekata. To potvrđuje kontinuitet, sustavnost i konzistentnost naše politike te jedne dobre komunikacije gdje se financiraju projekti i u području obrazovanja, kulture, zdravstva, stipendiranja učenika, brojni projekti koji podupiru i vjerske aktivnosti u BiH“, kazao je.
Ocijenio je da se stvorila stečevina projekata koji svakodnevni život Hrvata u BiH čine kvalitetnijim. Posebno je istaknuo da je danas u Banskim dvorima održan sjajan susret s biskupom banjalučkim mons. dr. Franjom Komaricom.„Na njegovu smo zamolbu reagirali i dodijelili još 600 tisuća kuna za Katolički školski centar u Bihaću, uz potporu koju sustavno dajemo Katoličkom školskom centru „Ivan Merz“ u Banja Luci. Posebno mi je drago da djeca koja pohađaju ovaj Katolički školski centar, čak 80 posto njih su Bošnjaci“, rekao je.

I susjedi i prijatelji

Prisnažio je da je ta poruka izrazito važna. „Važna je obrazovna kvaliteta, važna je uloga ovog centra i važna je ispružena ruka, ne samo radi čuvanja leđa kao što smo čuli u ovom kratkom filmu, nego jer zaista smatramo da je to ključno, nužno i dobro te je naš pogled na BiH sveobuhvatan“, izdvojio je.Naglasio je da je to poruka i susjeda i prijatelja te onoga koji zna da smo tu jedni uz druge stoljećima te ćemo biti i u budućnosti.„Ja se nadam i jednog dana zajedno u EU i Sjevernoatlantskom savezu. To je naša ambicija, to je naša jasna politička poruka“, dodao je.

Osnaženi odnosi, unaprijeđena gospodarska suradnja

Istaknuo je da su u zadnje tri godine osnaženi odnosi Hrvatske i BiH, povećan je broj konzulata i broj predstavništava te je unaprijeđena gospodarska suradnja.„Maksimalno smo realizirali projekte, fokusiramo se na ono što treba ostati standard angažmana Republike Hrvatske prema Hrvatima u BiH i prema BiH“, naveo je.Zahvalivši svima, predsjednik Vlade dodao je da državni tajnik Središnjeg državnog ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i državna tajnica za političke poslove Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić svaki dan rade za ovo radi čega su se danas okupili u Tolisi.
Poručio je zaključno da će ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i svi ostali članovi Vlade nastaviti ovim tempom, kao i jednako srčanim angažmanom.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.