Srbija, Albanija i Sj. Makedonija dogovorile "mali Schengen"

Srbija, Albanija i Sj. Makedonija dogovorile "mali Schengen"

Čelnici Sjeverne Makedonije, Albanije i Srbije dogovorili su uspostavu zajedničkog tržišta, "malog schengena" - kako su to opisali.

Na dvodnevnom sastanku u Ohridu usuglasili su se o akcijskom planu koji bi omogućio slobodan protok ljudi i kapitala na tom području. Kažu da im je glavni cilj osigurati bolji standard građana.

Građani Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije putovat će preko granica te tri zemlje samo s osobnom iskaznicom.
Čelnici zemalja zapadnog Balkana raspravljali su o konkretnim koracima poticanja zajedničkog projekta regionalnog tržišta, nedugo nakon što je Europska unija odbila otvoriti pregovore o pristupanju EU-u sa Skopljem i s Tiranom.

Za uspostavu "malog Schengena" neophodno je donijeti niz mjera, propisa i zakona kako bi se ostvarile ideje koje su u Ohridu predstavili srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, makedonski  premijer Zoran Zaev i albanski šef vlade Edi Rama.

Trkanjec za HRT: To nije nova Jugoslavija

Za HRT "mali Schengen" je komentirao vanjskopolitički analitičar Željko Trkanjec. To nije nova Jugoslavija, tvrdi Trkanjec i dodaje kako je to jedini mehanizam kojim tri zemlje mogu olakšati život svojim građanima i uspostaviti sustav prihvaćanja europskih pravila, a da im ona nisu nametnuta.

- Svima odmah pada na pamet neka Jugoslavija. Daleko je to od nekakve Jugoslavije. To je stvaranje novog prostora u kojem će se formirati jedan novi sistem, paradigma odnosa koju je zapravo postavio i sam francuski predsjednik Emmanuel Macron. Sad svi napadaju Macrona, on je zaustavio pregovore, nije. Zaustavila ih je cijela Europska unija.

Komentirao je i izjave u ime BiH, odnosno izjave predstavnika Zvizdića.

- Nažalost Bosna i Hercegovina je u ovom trenutku u odnosu na sve ove države zapadnog Balkana, pa čak i u odnosu na Kosovo uistinu propala država, koja nema Vladu, koja nema funkcionirajući sustav u državi. Danas je Zvizdić pričao o tome da oni imaju europski put. Oni nisu u stanju bili pripremiti odgovor na pitanja Europske komisije a bi dobili status kandidata. Tu ne govorimo više o europskom putu nego o europskom zastoju, rekao je Trkanjec za HRT.

Izjave Zaeva, Vučića i Rame te Sekulić i Zvizdića

Zaev je novinarima objasnio kako akcijski plan predviđa cjelodnevni rad granica i kretanje samo s osobnom iskaznicom između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, omogućavanje uvjeta poput brzih voznih trakova za kamione na graničnim prijelazima, te mjere za uzajamno priznavanje svih dokumenata za hranu i veterinu, u cilju mobilnosti robe, ljudi, kapitala usluga, te svega što znače četiri temeljne europske slobode.

On je rekao da je razrađen konkretan plan kako da se uzajamno priznaju diplome između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, tako da domaći i inozemni ulagači imaju kompletnu sliku o kadrovskoj strukturi u regiji.

- To će otvoriti nove perspektive i novo poglavlje za regiju. Mislim da će svi prigrliti ovu inicijativu jer upravo ona nas čini većim faktorom pred europskim zemljama, ocijenio je Zaev.

Vučić je novinarima rekao da u tim dogovorima i inicijativi nema pandana nekadašnjoj Jugoslaviji, te da će se za manje od dvije godine vidjeti znatan postotak rasta investicija u sve tri zemlje jer će zajednički kreirati novi ambijent.

- Nema tu nikakvih 'Jugoslavija', već samo boljeg života za sve naše građane, da se lakše kreću, lakše žive, i da imamo ozračje normalnosti, a ne sukoba i mržnje, rekao je Vučić.

On očekuje da će već do kraja ove godine građanima Srbije i Albanije biti omogućeno putovanje u oba smjera samo uz osobnu oskaznicu.

Rama je sugerirao kako bi u "mali Schengen" trebalo uključiti i Kosovo, na ravnopravan način i na legalnim osnovama. On očekuje da Kosovo na sljedećem sastanku u Draču bude predstavljeno kao i ostale države regije.

BiH, Crna Gora i Kosovo preferiraju Europsku uniju u odnosu na "mali Schengen"

Dogovoru se nisu pridružili Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo, iako su njihovi predstavnici također bili u Ohridu. Naime. suglasnost Vučića, Zaeva i Rame ne dijele u cjelosti drugo dvoje sudionika skupa u Ohridu - predsedajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, te ministrica gospodarstva Crne Gore Dragica Sekulić, a sudeći po prvim reagiranjima ni politički čelnici u Prištini.

Prema izvješćima beogradskih medija iz Ohrida, Zvizdić je naglasio kako u BiH nema konsenzusa ili konačnog stajališta o inicijativi "mali Schengen", iako je načelno opredijeljena za jačanje suradnje u regiji. Zvizdić je istaknuo da primaran fokus BiH ostaju europske integracije, te da će BiH konačno stajalište donijeti sukladno svojim procedurama i poslije ozbiljne analize u institucijama, poslovnoj zajednici i među stručnjacima iz oblasti koje inicijativa tretira.

Predsedajući vijeća ministara BiH je primijetio da, ako je dio inicijative brisanje granica, onda je, sa stajališta BiH, nemoguće brisanje granica koje prethodno nisu potpuno definirane.

Sekulić je izjavila da njezina zemlja svaku inicijativu mjeri kroz dva stajališta, da li ubrzava put Crne Gore ka Europskoj uniji, te koje koristi donosi crnogorskim građanima i gospodarstvu.

I Zvizdić i Sekulić su, odgovarajući na pitanje novinara da li je "mali Schengen" alternativa eurointegracijama, naglasili da za njihove zemlje nema alternative europskim integracijama.

Sljedeći sastanak inicijative zakazan je u Draču, u Albaniji, za 21. prosinca.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/557390/srbija-albanija-i-sj-makedonijia-dogovorile-mali-schengen

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.