Grlić Radman: Izjava povjerenice VE o misi u Sarajevu za Hrvatsku neprihvatljiva

Grlić Radman

Zagreb smatra neprihvatljivom izjavu povjerenice Vijeća Europe za ljudska prava da bi se misa u Sarajevu mogla pretvoriti u veličanje ustaštva i uručit će joj stoga prosvjednu notu uz izraze "negodovanja i nezadovoljstva", najavio je danas hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman.

U sarajevskoj se katedrali održava misa za stradale na Bleiburgu krajem Drugog svjetskog rata, s obzirom da se središnja komemoracija ove godine nije mogla održati u tom austrijskom mjestu zbog pandemije koronavirusa. 

Povjerenica Dunja Mijatović je u petak ocijenila da bi se sarajevska misa mogla pretvoriti u veličanje ustaškog režima odgovornog za smrt stotina tisuća ljudi.
 
Hrvatska će povjerenici Mijatović uručiti prosvjednu notu

"Mi smo očekivali upravo suprotno jer je ona povjerenica za ljudska prava a ovdje se radi o obilježavanju progona, ubojstava, zločina, o odavanju počasti i poštovanja misom u Sarajevu svim žrtvama za vrijeme komunističkog režima a odmah nakon formalnog završetka Drugog svjetskog rata, kada su se dogodila masovna pogubljenja i zločini bez dokaza o krivnji", rekao je Grlić Radman u izjavi novinarima na zagrebačkom Mirogoju gdje je obilježena 75. obljetnica Bleiburške tragedije i Križnog puta.

"Prema tome upravo ova izjava nije imanentna osobi koja predstavlja tu funkciju jer Vijeće Europe je ugledna organizacija kojoj je prije svega cilj zaštita i borba za ljudska prava, vladavinu prava i demokraciju", istaknuo je hrvatski ministar vanjskih poslova.

On je najavio i da će Hrvatska uručiti Dunji MIjatović prosvjednu notu. "Naš odgovor bit će prosvjedna nota u ime ministarstva vanjskih poslova koju će uputiti naš veleposlanik stalnog predstavništa u Strasbourgu koji je već zatražio da izravno preda Dunji Mijatović prosvjednu notu u kojoj izražavamo negodovanje i nezadovoljstvo", rekao je Grlić Radman.

U noti se Hrvatska poziva na Deklaraciju UN-a o ljudskih pravima iz 1948. te deklaraciju Vijeća Europe kojom su osuđeni svi totalitaristički i komunistički režimi i ono što se događalo u ime te ideologije, pojasnio je.

Mijatović je kazala da misa u sarajevskoj katedrali planirana s namjerom komemoriranja vojnika i civila koji su umrli u Bleiburgu na kraju Drugog svjetskog rata, riskira slavljenje svih onih koji su podržavali ustaški režim koji je surađivao s nacistima i koji je sukrivac za smrti stotina tisuća ljudi.

Služenje mise je duhovni čin

Najava služenja mise za bleiburške žrtve izazvala je žustre polemike u BiH pri čemu je Crkva inzistirala na stajalištu kako je riječ o vjerskom obredu za duše pokojnih dok su brojni državni dužnosnici među kojima su i sva tri člana Predsjedništva BiH, političke stranke i nevladine udruge ocijenili kako je misa u sastavu bleiburške komemoracije pokušaj rehabilitacije ustaškog režima koji je odgovoran za ubojstvo više od deset tisuća Sarajlija tijekom fašističke okupacije u Drugom svjetskom ratu.

Grlić Radman kazao je kako se misa u Sarajevu održavala i inače samo što je ove godine to i središnji skup jer nema glavne komemoracije na Bleiburgu. Misu predvodi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, za kojega je ministar rekao da je svjetlo i simbol suživota, suradnje i tolerancije.

"Služenje mise je duhovni čin i ne bi trebao stvoriti takvu nepotrebnu tenziju. To je misa za sve žrtve", rekao je ministar, dodajući kako vjeruje da će cijelo događanje proći u redu.

(Izvor: HINA/Vlada)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.