Predsjednik Milanović na Cetinju: Došao sam dati podršku europskom putu Crne Gore

Predsjednik Milanović na Cetinj

Na poziv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović boravi u dvodnevnom službenom posjetu Crnoj Gori, koji je započeo svečanim dočekom Predsjednika Republike Hrvatske u rezidenciji Predsjednika Crne Gore u Cetinju. Nakon tête-à-tête susreta dvojice Predsjednika i bilateralnog sastanka izaslanstava Republike Hrvatske i Crne Gore dvojica predsjednika obratila su se javnosti.

Nakon razgovora sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem predsjednik Milanović poručio je kako vjeruje da će Crna Gora biti prva sljedeća članica Europske Unije i da je došao dati podršku Crnoj Gori na tom putu.

“Crna Gora je najbliža članstvu u EU, blizu su i drugi, ali Crna Gora je najbliža. Vi ste država koja je početkom pregovora s EU jasno i nepovratno izabrala karakter zapadnog društva i države – to znači vladavina prava, neovisno sudstvo, neovisni i slobodni mediji, neovisna istraživačka Akademija i Sveučilište. To je osnova prave demokracije. Kada se jednom time ovlada onda je uspjeh dokazan. Crna Gora će vjerojatno biti prva sljedeća članica EU”,rekao je predsjednik Milanović, istaknuvši kako se nada da će njegov sljedeći dolazak biti u “potpuno europsku Crnu Goru”.

Istaknuvši da mu je drago ponovo biti na Cetinju nakon 39 godina predsjednik Milanović je rekao da, iako su izbori u Crnoj Gori uskoro, nije došao dati podršku nikome u toj političkoj utakmici, već isključivo europskom putu Crne Gore.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović, rekao je da je ovaj posjet bio najavljen pred pandemiju koronavirusa, te da mu je zadovoljstvo što je predsjednik Hrvatske gost Crne Gore. Zahvalivši na podršci koju Hrvatska pruža Crnoj Gori, predsjednik Đukanović je rekao kako je cijela regija Zapadnog Balkana na kraju hrvatskog predsjedanja Vijećem EU korak bliže članstvu u Uniji.

“Kontinuirana podrška stiže od Hrvatske, u savladavanju prepreka u pregovorima o članstvu u EU. Crna Gora je dio kontingenta Hrvatske u Afganistanu. Zahvalni smo za podršku u uspješnom savladavanju pandemije. Dobili smo konkretnu donaciju od Hrvatske. Ostaju brojni izazovi i mogućnost suradnje u narednom razdoblju”, rekao je crnogorski predsjednik Đukanović.

Odgovarajući na pitanja novinara o posljedicama pandemije koronavirusa na gospodarstva dvije države, koja se u mnogome oslanjaju na turizam, dvojica predsjednika suglasila su se da treba što je više moguće smanjiti ovogodišnji gubitak.

Na pitanje novinara koje je zanimalo kakvi su izgledi za odgodu izbora zbog pojačanog broja zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj, predsjednik Milanović je rekao: “Izbori u Hrvatskoj su 5. srpnja. Ja sam ih raspisao za taj datum i ne znam kako se to mijenja u demokratskoj državi. Iskreno govoreći, o tome nisam ni razmišljao i neću sada govoriti da sam sugerirao ili ukazivao na to da možda ovo nije bio najbolji termin raspuštanja Sabora, ali sad kada je raspušten, moramo ići na izbore”.

Kako je hrvatski predsjednik u posjet doputovao brodom “Omiš” Hrvatske ratne mornarice novinare je zanimalo zbog čega se odlučio za to prijevozno sredstvo. “Pa nisam na tenku došao”, odgovorio je predsjednik Milanović, objasnivši da je brod “Omiš” ophodni brod Hrvatske ratne mornarice, i nije nikakva prijetnja već kako je rekao “brodić od 50 metara koji je proizvod hrvatske industrije”.

“Mislim da su i domaćini to dočekali sa simpatijama, i bih bio sretan da mogu i svoje crnogorske prijatelje na sličan način dočekati u Dubrovniku ili Splitu”, rekao je Predsjednik Republike.

Nakon konferencije za novinare predsjednici Milanović i Đukanović posjetili su muzej kralja Nikole na Cetinju, a predsjednik Milanović razgovarat će u Podgorici i s predstavnicima hrvatskih tvrtki koje posluju u Crnoj Gori.

UP

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.